• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Napredna tehnologija stara 7.000 godina: Čamci iz kamenog doba otkrivaju tajne jedrenja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Analiza monoksila pokazuje da su napravljeni od četiri različite vrste drveta

  • 0

Pojedini Evropljani su pre 7.000 godina plovili Sredozemnim morem koristeći veoma sofisticirane čamce. To je pokazalo istraživanje ostataka kanua otkrivenih kraj sela La Marmota, blizu Rima, navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu PLOS ONE.

Tokom iskopavanja na ovom mesu otkriveno je pet kanua napravljenih od izdubljenog drveta, monoksila, datiranih između 5700. i 5100. godine pre nove ere, navodi Phys.org.

Analiza ovih čamaca pokazuje da su napravljeni od četiri različite vrste drveta, što je neobično za slična nalazišta, kao i da imaju naprednu graditeljsku tehniku poput ojačanja.

Jedan kanu je povezan sa drvenim objektom u obliku slova T, sa rupama, pa je moguće da je služio za zatezanje kanapa povezanih sa jedrima ili nekim drugim nautičkim elementima. Ovo, kao i raniji eksperimenti sa rekonstrukcijom, pokazuju da su ovo bila plovila sposobna za mnogo toga. To dodatno pokazuju i kameni alati sa okolnih ostrva.

Monoksil iz 1998. Monoksil napravljen 1998. Foto: Mlejnková Alexandra / ČTK / Profimedia

- Izdubljeni kanui u La Marmorti su izuzetni primeri praistorijskih čamaca i nautičkih sistema. Njihova veličina, kao i drugi elementi povezani sa njima, i raznovrsnost korišćenog drveta pokazuju da je ovo mesto značajno za bilo kakvu diskusiju o neolitskim plovilima u Mediteranu i o poreklu jedrenja – navodi se u studiji.

Kako se podseća, Radomir Tiči je sa svojim timom 1998. napravio repliku kanua iz Marmote i plovio je oko 800 kilometara Sredozemnim morem, od Italije do plaža Portugala, u projektu Monoksil II. Kasnije je to rađeno sa još jednim sličnim kanuom, u projektu Monoksil III.

(Telegraf Nauka / Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>