• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko staroegipatskih piramida zapravo postoji?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako su najpoznatije velike piramide u Gizi, u Starom Egiptu sagrađeno je daleko više njih, ali naučnici ne mogu da se slože oko toga koliko tačno

  • 1
Piramide u Gizi Piramide u Gizi... Foto: Shutterstock/AlexAnton

Egipatske piramide su fantastični objekti, naročito velike piramide Gize, koje su ujedno poslednje od sedam čuda antike. Međutim, iako desetine ovih građevina i dalje krase egipatski krajolik, da li mi tačno znamo koliko ih danas ima? Ako pitate Gugl, odgovor koji će on povući sa Vikipedije biće 118. Međutim, ako pitate brojne naučnike, odgovor je prilično složen, navodi Live Science.

Profesor istorije umetnosti En Mejsi Rot sa Njujorškog univerziteta kaže da je to pitanje na koje se ne može dati odgovor. Ona je uočila da se naučnici ne slažu oko toga šta se zapravo ubraja u egipatske piramide.

Na primer, tokom 25. dinastije, otprilike od 712. do 664. godine pre nove ere, Egiptom su vladali faraoni iz Nubije (današnji Sudan i delovi južnog Egipta). Ovi nubijski vladari su gradili piramide u Sudanu, ali su bili vladari Egipta, pa se postavlja pitanje da li se piramide izgrađene u Sudanu ubrajaju u egipatske piramide.

Drugi problem predstavljaju male piramide koje se ponekad nazivaju „kraljičine piramide“, izgrađene pored većih piramida. Neki naučnici postavljaju pitanje da li njih treba ubrajati u nezavisne piramide. Na primer, postoji barem osam malih piramida u senci Keopsove, Kefrenove i Mikerinove piramide, koje danas nazivaju „sekundarnim piramidama“. Nažalost, neke od njih su danas u veoma lošem stanju.

Sudanske piramide Neke od piramida iz Sudana... Foto: ASHRAF SHAZLY / AFP / Profimedia

Mark Lener, predsednik Društva za istraživanje starog Egpta, ističe dalje izazove u naporima da se prebroje piramide: „To zavisi od toga šta podrazumevate pod piramidom. Uzevši u obzir da nisu sve piramide dovršene, a ponekad je njihova izgradnja zaustavljena neposredno nakon što je počela, da li računamo i te građevine kao piramide.“

Lener takođe ističe da su tokom Novog kraljevstva (od 1550. do 1070. godine pre nove ere) bogati pojedinci ponekad pravili male piramide kao svoje grobnice, pa neki, opet, postavljaju pitanje treba li njih uvrstiti u spisak preživelih piramida?

- Da li treba uvrstiti ove grobnice iz perioda Novog kraljevstva, koje nisu kraljevske i obično su prilično male i često potpuno ruinirane ali vrlo brojne, a mnoge su zauvek izgubljene i ko zna koliko ih još čeka da bude otkopano? - kaže En Mejsi Rot.

I dok traje burna rasprava u naučnoj zajednici, Dejvid Lajtbodi, egiptolog i gostujući profesor Univerziteta Vermont, kaže da veruje da je broj 118 otprilike tačan iako i on sam kaže da ih nije sve izbrojao. Napominje da bi mnoge od njih bile manje, privatne piramide.

Iako je Egipat poznat po piramidama jer se u njemu nalaze velike piramide Gize, daleko više piramida je zapravo izgrađeno u Sudanu. I zaista, nove piramide, iako daleko manje od piramida Gize, stalno se pronalaze na drevnim grobljima u Sudanu.

147366139 Zoserova piramida... Foto: Werner Forman / akg-images / Profimedia

Možda upravo zbog toga, kao i zbog neusaglašenosti naučne zajednice, nikada nećemo otkriti koliko piramida danas zapravo postoji. Možemo se samo nadati da će doći do definitivne sistematizacije onoga što zovemo piramidama, a dok se to ne desi ostaje nam da zamišljamo kako su pre više hiljada godina ove velelepne strukture izgledale.

(Telegraf Nauka / Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>