• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naređena obustava radova: Kraj za šokantan plan „obnove“ Mikerinove piramide

A. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Krajem januara egipatsko-japanski tim započeo je radove na piramidi sagrađenoj najverovatnije u 26. veku pre nove ere

  • 0
Mikerinova piramida Mikerinova piramida... Foto: Shutterstock/AlexAnton

Komitet za obnovu Mikerinove piramide u Gizi saopštio je danas da se od takvih radova odustaje, preneo je CBS news.

- Komitet za reviziju Mikerinove piramide (MPRC) jednoglasno se protivi ponovnom postavljanju blokova od granitnog kućišta, razbacanih oko osnove piramide pre više od hiljadu godina - saopšteno je iz komiteta, uz isticanje važnosti održavanja sadašnjeg stanja piramide bez izmena, s obzirom na njenu izuzetnu univerzalnu i arheološku vrednost''.

- Ne postoji način. Blokovi uopšte nisu oblikovani. Kako se ono može vratiti? Nema šanse, ne možemo ni da utvrdimo predviđene lokacije blokova. To je nemoguć projekat - rekao je šef komiteta Zahi Havas.

On je rekao da bi ponovno postavljanje blokova na najmanju piramidu Gize uključivalo upotrebu modernih materijala kao što je cement, što komitet ne može da dozvoli.

- Pravila svih međunarodnih organizacija, poput Uneska i drugih, uvek vole da zadrže lokaciju onakvom kakva jeste, bez ikakvih promena. Ovo je jedno od sedam svetskih čuda. O projektu je razgovaralo šest vrhunskih egiptologa, inženjera i arhitekata - rekao je Havas.

Piramide u Gizi Piramide u Gizi... Foto: Shutterstock/AlexAnton

Prošlog meseca egipatsko-japanski arheološki tim angažovan je da osmisli projekat rekonstrukcije spoljnih prizemnih granitnih delova piramide. Prema planu, predviđeno je da se iskopaju i ispitaju desetine velikih granitnih blokova oko osnove piramide, sa ciljem da se na kraju ponovo instaliraju oko spoljašnjosti piramide kako bi se vratila u stanje kako se veruje da je izgledala kada je izgrađena pre više od 4.000 godina.

Piramida faraona Menkaura sada ima između tri i osam redova granitnih blokova oko svoje osnove, ali je prvobitno imala 16 redova blokova koji su se uzdizali na sve četiri strane piramide.

Čim je, krajem januara, objavljen snimak „obnove piramide“ to je izazvalo oštre reakcije dela stručne javnosti koji je smatrao da je apsurdno pokušati obnovu toliko stare i značajne građevine, nastale najverovatnije u 26. veku pre nove ere.

Mikerinova piramida je, kao što samo ime kaže, grobnica faraona Mikerena, petog faraona četvrte dinastije. Najverovatnije je vladao između 2532. i 2504. godine pre nove ere. Herodot je pisao da je on Keopsov sin, mada mnogi smatraju da je on u stvari Kefrenov sin. Mikerinova piramida sa Keopsovom i Kefrenovom piramidom čini kompleks Gizinog platoa. Prvobitna visina bila joj je 65,5 metara, ali je danas visoka 62 metra. Osnova piramide ima 102,2 sa 104,6 metara.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>