• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arheolozi mislili da je reč o umetničkom delu, ali su se iznenadili: Palica od slonovače imala je drugu namenu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predmet pronađen u pećini u Nemačkoj 2015. star je 37.000 godina

  • 2
Nikolas Konrad Nikolas Konrad (levo) i Sibil Volf predstavljaju predmete otkrivene u pećini Hole Fels... Foto: Christoph Schmidt / AFP / Profimedia

Arheolozi su za palicu od slonovače s četiri rupe, otkako je otkrivena 2015. godine, mislili da predstavlja umetničko delo, ukras. Međutim, par arheologa pronašao je dokaze koji govore nešto potpuno drugo – da je palica u stvari bila alat za pravljenje kanapa.

Nikolas Konrad s Univerziteta u Tibingenu i Verl Rots s Univerziteta u Liježu napravili su repliku palice i otkrili čemu je služila, a rezultate su objavili u žurnalu Science Advances.

U nemačkoj pećini Hole Fels 2015. otkriveno je više komada slonovače na kojima je vidljiv ljudski rad. Datiranje je pokazalo da su stari oko 37.000 godina i da su ih verovatno napravili homosapijensi. Od tada se verovalo da je reč o umetničkom delu. Ipak, istraživači su sada uspeli da pokažu da je reč o alatu za pravljenje kanapa, piše Phys.org.

Prethodna istraživanja pokazala su da su rani ljudi hiljadama godina znali da prave kanap, ali i da su živeli u tom delu Nemačke pre oko 37.000 godina. Jedan od primeraka komada od slonovače, dug 21 centimetar, istraživačima je izgledao kao neka varijacija štapa za kriket sa četiri rupe na pljosnatom delu.

Radeći prema osećaju, naučnici su proučavali palicu i otkrili da rupe imaju izlizane ivice što je indikator da je nešto provlačeno kroz njih. Ostaci su ukazivali da je reč o nekoj vrsti biljnog materijala.

Ubeđeni da je palica služila za pravljenje kanapa naučnici su napravili repliku i pokušali da je koriste. Eksperimentisali su sa nekoliko materijala, uključujući koprice, vrrbe, lipe, konoplj, lan… Otkrili su da je palica služila dobro toj svrsi.

Da bi se pravio kanap, pojedinačne niti su provlačene kroz rupe, što ih je držalo na mestu. Dok su niti provlačene, osoba sa suprotne strane bi ih plela, što je dovodilo do nastanka kanapa.

Nikolas Konrad je američko-nemački arheolog koji već skoro tri decenije radi na Univerzitetu u Tibingenu. Vođa je tima koji već 20 godina proučava pećinu Hole Fels. Verl Rots je arheološkinja Univerziteta u Liježu. Više od 10 godina bavi se istraživanjem alata neandertalaca i ranih ljudi.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>