• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Misteriozna olupina pojavila se kraj obala Kanade: Arheolozi se bore sa vremenom i plimom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Talasi izbacili ostatke broda iz 19. veka, a veruje se da će ga plima ponovo odvući u okean

  • 1
Misteriozna olupina Misteriozna olupina na obalama Kanade... Foto: Corey Purchase / AFP / Profimedia

Misteriozna olupina broda, za koji se veruje da je iz 19. veka, pojavila se kraj obala atlantskih kanadskih ostrva u provinciji Njufaundlend. Olupina je privukla znatiželjne, ali i arheologe koji su za vikend započeli borbu sa vremenom kako bi otkrili što više detalja o brodu pre nego što ga plima ponovo odvuče u okean.

Oni su uspeli da izvuku drvene daske i metalni omotač kobilice, kao i neke druge delove koji su odmah poslati na laboratorijsku analizu, piše CBSNews.

- Nadamo se da ćemo identifikovati vrsto drveta i starost, kao i da ćemo identifikovati sastav metala. Sve to nam može dati tragove potrebne za utvrđivanje starosti i porekla – rekao je arheolog Džejmi Brejk na konferenciji.

Misteriozna olupina Foto: Corey Purchase / AFP / Profimedia

- Ovo je opasna tačka. Tu stalno udaraju okeanski talasi. Nisu to idealni uslovi za otkrivanje više detalja – rekao je on.

Za prve rezultate analiza, dodao je, moraće da sačekaju nekoliko meseci.

Nil Burdžes, predsednik Društva za očuvanje brodova Njufaundlenda i Labradora, priključio se timu u prikupljanju delova olupine, a na Fejsbuku je podelio i slike sa terena.

Pojava olupina nije retkost u ovom delu Atlantika jer su tu vekovima plovili brodovi, od kojih su mnogi završili pod vodom. Neki veruju da je uragan Fiona podigao olupinu sa dna okeana.

- Ovo je veliki brod, dug je oko 33 metra. Neverovatno je videti ovako nešto, jasno mi je zašto su ljudi došli da ovo gledaju – rekao je Brejk.

(Telegraf Nauka/CBSNews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>