• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hram „Gospodara miševa“ krio monumentalnu grobnicu staru 2.000 godina

Vreme čitanja: oko 1 min.

U nekropoli otkrivenoj u zapadnoj Turskoj sahranjeno je 10 pojedinaca

  • 0
Hram Apolona Foto: Shutterstock/aydinsertbas

Monumentalna 2.000 godina stara grobnica otkrivena je u hramu Apolona „Gospodara miševa“ u selu Gulpinar, u zapadnoj Turskoj. Inicijalna procena skeleta otkrivenih u grobnici pokazala je da je tu sahranjeno 10 pojedinaca, piše Arkeonews.

Ostaci sahranjenih pojedinaca su izmešani, a reč o skeletima i dece i odraslih.

Istraživanja ukazuju na to da je grobnicu naručila uticajna osoba, ali i da su postojale monumentalne grobnice tokom carskog perioda u Rimu, u ovom delu imperije.

Hram Apolona „Gospodara miševa“ bio je značajan tokom antičkog perioda, a nalazio se blizu nekadašnje Troje. Bio je posvećen Apolonu, jednom od najkompleksnijih olimpijskih bogova Stare Grčke. On je smatran bogom muzike, medicine, igre, streličarstva, istine i proročanstva, isceljenja, bolesti, Sunca i svetlosti, poezije… Povezivan je sa epidemijama i bolestima koje prenose miševi, zbog čega je „Gospodar miševa“ jedan od njegovih atributa.

Ovaj hram sagrađen je oko 150. godine pre nove ere u drevnom gradu Hamaksitusu. Još 1980. počela su iskopavanja i restauracija, a ove godine na iskopavanjima u njemu učestvovalo je okok 20 eksperata i studenata pod vođstvom Davuta Kaplana sa Univerziteta u Čankali.

(Telegraf Nauka/Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>