• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi su pronašli najranije formule za množenje

O. N.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi koji su vršili iskopavanje na arheološkom nalazištu Ćinđacuej pronašli su najranije formule za množenje

  • 0
Bambusove pločice Primer bambusovih pločica... Ilustracija: Xu Bingjie / Xinhua News / Profimedia

Prema saopštenju za štampu kineske Uprave za nacionalnu kulturnu baštinu (NCHA) otkriće je napravljeno u gradu Đingdžou u provinciji Hubei, Kina, piše Heritage daily.

Iskopavanja grobnice u Ćinđacueju otkrila su bambusove listiće iz perioda zaraćenih država (475. pre nove ere – 221. pre nove ere), ere koju karakteriše rat između sedam zaraćenih država, kao i birokratske i vojne reforme i konsolidacija.

Pre masovne upotrebe papira, bambus i drveni listići služili su kao glavni materijal za pisanje dokumenata u Kini. Na svakom listiću se obično nalazila jedna kolona teksta napisanog četkicom sa brojnim vizuelno zamršenim drevnim kineskim znakovima.

Ove trake od drveta ili bambusa dugačke su kao kineski štapić za jelo (23-26 cm) i širine dva štapića. Da bi se napisali duži tekstovi, više listića se često spajalo ušivanjem pomoću konoplje, svile ili kože, formirajući sklopivu knjigu poznatu kao „đence” ili „đendu”.

Do sada je katalogizirano 3910 listića sa lokacije Ćinđacuej, a predviđa se da još treba obraditi između 1200 i 1500 listića, čime će to postati jedno od najvećih otkrića drevnih tekstova pronađenih u Kini.

Listići obuhvataju širok spektar tema, uključujući matematiku, medicinu, stočarstvo, književnost i razne druge, a neki od listića sadrže najranije zabeležene primere tablice množenja i algebarskih tablica poznatih kao „đuđušu“.

(Telegraf Nauka / Heritage daily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>