• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neverovatna slika od školjki, mermera, stakla, vulkanskog pepela… Kraj Koloseuma otkriven jedinstven mozaik

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Rimu pronađen luksuzni dom sagrađen pre više od 2.000 godina

  • 1

Arheolozi su otkrili ostatke luksuznog doma iz vremena Starog Rima i to u blizini Koloseuma. U ovom domu otkriven je mozaik bez premca, napravljen od školjki, mermera i skupocenog stakla, saopštilo je italijansko ministarstvo kulture, a prenosi Dejli mejl.

Na mozaiku tri velika broda idu ka priobalnom gradu, čiji su zidovi ispresecani malim kulama i stubovima u sceni koja ukazuje na to da je vlasnik doma starog više od 2.000 godina pobedio u borbi.

Luksuzni dom u srcu Rima

- Arheološki park Koloseuma je, u okviru studijsko-istraživačkog projekta, doneo na videlo prostorije luksuznog domusa iz kasnog republikanskog doba, koji je nekad postojao na prostoru na kome je, u doba Oktavijana Avgusta, njegov zet Marko Vipsanije Agripa sagradio Horrea Agrippiana ili Agripina skladišta, koja su se nalazila duž ulice Vicus Tuscus – navodi se u saopštenju italijanskog ministarstva kulture.

Sam domus imao je više spratova, verovatno sa terasama, dodaje se. Najverovatnije je imao tri građevinske faze i nastao je između druge polocine 2. veka pre nove ere i kraja 1. veka pre nove ere. Građevina je bila napravljena oko atrijuma, a glavni deo bila je sala za bankete nalik pećini. Korišćena je tokom letnje sezone i bila je ukrašena spektakularnim igrama vode zahvaljujući prolazu nekih olovnih cevi između ukrašenih zidova.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Ministero della Cultura (@mic_italia)

- Ono što otkriće čini izuzetnim jeste zid prekriven takozvanim rustičnim mozaikom kakvom nema ravnog u smislu hronologije i kompleksnosti prikazanih scena. Slike su pravljene pomoću različitih tipova školjki, egipatskih plavih pločica, dragocenog stakla, sitnih komada belog mermera i drugih vrsta kamena, tartara i vulkanskog pepela vezanih malterom – navodi se u saopštenju.

Između listova lotusa i vinove loze vide se gomile oružja sa keltskim ratnim trubama, trozupcima i ratnim brodovima, što verovatno ukazuje na dvostruki trijumf, i na moru i na kopnu, vlasnika ovog domusa.

Kako se dodaje, predstava priobalnog grada sa liticom i tri broda verovatno ukazuje na osvajanje vlasnika, koji je imao aristokratsko poreklo i verovatno rang senatora, navodi ministarstvo.

U kontrastu sa otkrićem iz Pompeje

Arheolozi su u susednoj sobi za prijem otkrili i štuko najvišeg kvaliteta.

Mozaik u Rimu Neverovatni detalji mozaika... Foto: Ministero della Cultura/AFP/Profimedia

- Nakon ponovnog otvaranja Domusa Tiberiana, kao i poboljšanja pristupačnosti Flavijevog amfiteatra, srce Rima otkrilo je autentično blago za koje ćemo biti odgovorni, zaštiti ga i što pre učiniti dostupnim javnosti – izjavio je ministar kulture Đenaro Sanđulijano u saopštenju.

Ovo otkriće je u velikom kontrastu sa nedavno otkrivenom pekarom-zatvorom u Pompeji, o čemu je Telegraf Nauka pisao, a koja ukazuje na najsuroviju i najbrutalniju stranu života u Rimskoj imperiji. Tu su robovi i magarci bili prinuđeni da danonoćno rade i žive u jezivim uslovima i na veoma malom prostoru kako bi neprestano mleli žito za pripadnike više klase.

(Telegraf Nauka/JGU)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ekošteko

    13. decembar 2023. | 16:46

    zanimljiv mozaik, šteta što nema još koja slika,da vidimo sve detalje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>