• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Misterija groblja starog 6.500 godina: Dokazi se gomilaju, ali ključna stvar nedostaje, naučnici zbunjeni

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arheolozi misle da su otkrili najsevernije groblje i to u Finskoj, na mestu 80 kilometara južnije od Arktičkog polarnog kruga

  • 1

Misteriozno arheološko nalazište u Finskoj, samo 80 kilometara južno od Arktičkog polarnog kruga, moglo bi da bude najsevernije groblje lovaca-skupljača u Evropi. Tainiaro, kako je nalazište nazvano, otkriveno je još 1959, a arheolozi veruju da imaju dovoljno dokaza za potvrdu da je reč o groblju. Ipak, i dalje im nedostaje jedan, ključni dokaz – u gomili jama starih 6.500 godina nije otkriven nijedan ostatak ljudskog skeleta.

- Evropski daleki sever je neverovatna lokacija za veliko groblje lovaca-skupljača. Tainiaro, koji se nalazi 80 kilometara južno od Arktičkog kruga, prvi put je otkriven pre više decenija, ali su otkrića i njihov potencijalni značaj izmicali istraživačima. Uprkos odsustvu skeletnih dokaza, tuce jama iz 5. milenijuma pre nove ere su proglašeni grobljima. Zbog toga autori sada predstavljaju prve analitičke i komparativne dokaze o nalazištu. Mnoge od jama konzistentne su sa savremenim nalazištima, što pokazuje da je Tainiaro jedno od najvećih groblja iz kamenog doba u severnoj Evropi. Ono dovodi i do novih pitanja o praksama praistorijskih kultura – navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu Antiqity.

Ova otkrića mogla bi da pokažu da je u ovom delu Starog kontinenta postojalo veliko, kompleksno društvo uprkos veoma teškim uslovima za život.

- Mislim da ovo ima stvarne implikacije na naš kulturni kompas. Očekujemo da nađemo manje interesantne stvari što severnije odemo. Ali sever je magično mesto i ima mnogo iznenađenja, Tainiaro je samo jedno od njih. Ako se arheologija preorijentiše da smatra sever ne periferijom, već mestom ključnog značaja, imaćemo pristup mnogo večim znanjima o ljudskoj prošlosti – rekao je za Newseek Aki Hakonen, arheolog sa Univerziteta u Oulu u Finskoj i jedan od autora studije.

Kako se navodi, arheolozi su otkrili 127 jama, za koje veruju da su pogrebne. U nekima od njih ima tragova spaljivanja, u drugima postoji crveni oker, prirodni pigment iz gvožđa koji je karakterističan za mnoga groblja kamenog doba. U jamama nije otkriven trag skeleta, ali, navode naučnici, oni brzo nestaju u kiselom zemljištu ovog regiona.

Ispitivanje jama na nalazištu Tainiaro i njihovo poređenje sa onima iz kamenog doba na 14 groblja pokazala je da bi bar 44 jame trebalo da se smatraju pogrebnim.

- Interpretacije autora studije su ubedljive. Nekad je teško reći šta su sve karakteristike groblja, ali ova studija daje odlične alate za proučvanje loše očuvanog materijala – rekla je za LiveScience Ula Moilanen, arheološkinja sa Univerziteta Turkua u Finskoj, koja nije učestvovala u istraživanju.

Kako je do sada iskopana svega petina nalazišta, arheolozi veruju da će biti otkriveno ukupno 200 pogrebnih jama.

(Telegraf Nauka/ )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рашо

    1. decembar 2023. | 16:32

    Да не поверујеш. Нигде костију, никаквих људских остатака али они упорно тврде да је гробље! Данашња наука је чудо, стално о изнова доказују само и искључиво оно што они желе да буде нађено о доказано а да случајно не уздрма темеље брижљиво стваране догме. Ако наиђу на необорив доказ нечег супротног онда иде устаљена флоскула "научници су ту могућност одбацили"! Изем ти овакву науку!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>