• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

7 mačeva, 6.000 slovenskih srebrnjaka, ogrlice... Arheološki čuvari obilazili spomenike, pa otkrili blago

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Volonteri koji paze na arheološka nalazišta i spomenike došli su do tri neverovatna otkrića

  • 5
Arheološki čuvari Detlef Jancen, državni arheolog Maklenburg-Zapadna Pomeranija, i Betina Martin, državna ministarka kuluture i nauke... Foto: MARKUS SCHOLZ / AFP / Profimedia

Arheološki čuvari, dobrovoljci koji paze na nalazišta u nemačkoj državi Meklenburg-Zapadna Pomeranija, tokom obilaska terena pronašli su pravo blago - 7 mačeva iz bronzanog doba, 6.000 slovenskih srebrnjaka iz 11. veka, ogrlice i narukvice, javio je Arkeonews. Vest o izuzetnim otkrićima objavilo je Ministarstvo nauke, kulture, federalnih i evropskih poslova te nemačke savezne države.

- Na očuvanju arheoloških spomenika trenutno radi oko 250 volontera. Otprilike isti broj njih prolazi kroz obuku. Oni su neophodni za očuvanje našeg kulturnog nasleđa. Osim toga, imamo tri izvanredna nalaza za koja treba da zahvalimo ovim arheološkim čuvarima – rekla je ministarka Betina Martin.

Fragmenti kraj jezera

Sedam mačeva je otkriveno u fragmentima blizu Mirova, kraj Meklenbruškog jezera. Pretpostavka je da su stigli do površine pre nekog vremena, kada su izvođena iskopavanja u jezeru, a izbačeni materijal je raširen po većoj površini.

Pronalazači su pomno pratili fragmente, što je omogućilo naučnicima da ih skoro potpuno spoje.

Veruje se da su mačevi bili potopljeni kao deo rituala. Iako nalazišta vrednih predmeta nisu neuobičajena, ovoliko mačeva starih oko 3.000 godina nikad nije otkriveno na jednom mestu u državi Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji.

Arheološki čuvari napravili su još dva velika otkrića, oba iz 11. veka, u različitim oblastima ove države.

Na ostrvu Rigen u Baltičkom moru iskopano je 6.000 srebrnjaka, objavili su zvaničnici. Kako kažu, reč je o najvećoj slovenskoj ostavi novca koja je otkrivena od Drugog svetskog rata do danas. Većina novčića nalazila se u glinenoj posudi, ali su neki bili razbacani okolo. Novčići su stigli iz različitih delova Evrope – od Engleske i Danske, preko zapadne Nemačke do Mađarske i današnje Češke, pa samim tim otkrivaju neverovatne trgovačke veze iz 11. veka.

Osim toga, arheološki čuvari otkrili su i 900 godina stare relikvijare u oblasti Meklenburškog jezera. U posudi sa oko 1.700 novčića nalazili su se prstenovi i orglice, biserna ogrlica sa zrncima od zlata i dva relikvijara, od kojih je jedan u obliku raspeća. Kako se navodi, ovi hrišćanski simboli su neobični za ovu oblast u 11. veku, jer su tu uglavnom živeli pagani.

Slovenski kraj

Kraj u kome su ovi predmeti otkriveni između 7. i 11. veka uglavnom su naseljavali Sloveni. Nemačko vojvodstvo Meklenburg nastalo je u 13. veku na zemlji Bodrića, jednog od naroda Polapskih Slovena. Primera radi, jedan od njihovih gradova Zverin danas je Šverin, glavni grad države Meklenburg-Zapadna Pomeranija. Kraj njih, ali i na ostrvu Rigen, između 10. i 12. veka živeo je još jedan slovenski narod – Ljutići. Sredinom 9. veka pokorio ih je nemački car Oton I Veliki, ali su se 983. oslobodili u ustanku. Posle 150 godina su ih pokorili feudalci, a zatim su potpuno germanizovani.

(Telegraf Nauka/Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    30. novembar 2023. | 07:09

    Острво Риген је било познато као Рујан. Одатле су Рује, варјаги и оснивач Русије Рјурик. Кладио бих се да се звао Рујић! Варјаги су варошани, од речи Вар, тврђава, насеље, ВАРош. Иначе су сви причали наш језик, види се !!!

  • У етеру

    29. novembar 2023. | 20:32

    Ћутаћу!... Понекад човек ћути поради муке, а понекад поради мудрости, а понекад поради... и једног и дугог ?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>