• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

„Zlato i tajne Crnog mora“: Arheološko blago sa Krima stiglo iz Amsterdama posle dugog suđenja, u Rusiji ljuti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Završen slučaj u kome je kulturno nasleđe postalo žrtva geopolitičkih promena

  • 3
Krimsko blago Izložba „Krim: Zlato i tajne Crnog mora“ u Muzeju Alard Pirson u avgustu 2014. godine... Foto: Bart Maat / AFP / Profimedia

Drevni skitski artefakti iz muzeja na Krimu stigli su u Ukrajinu iz Amsterdama nakon duge pravne borbe oko vlasništva nad predmetima, saopštio je Nacionalni muzej istorije Ukrajine, prenose agencije. Ovi predmeti neprocenjive vrednosti proveli su skoro deceniju u Holandiji.

Radi se o 565 artefakata, uključujući i zlatni skitski šlem i zlatnu ogrlicu, koji su bili na pozajmici u Muzeju Alard Pirson u Amsterdamu, u vreme kada je Rusija preuzela kontrolu nad Krimom 2014. godine.

Kako navodi Rojters, i ukrajinske vlasti u Kijevu i krimske vlasti, sada pod kontrolom Moskve, smatrali su da predmeti pripadaju njima i tražili da im se vrate nakon što se izložba završila.

Saslušanja po sudovima

- Posle skoro 10 godina saslušanja po sudovima, artefakti iz četiri krimska muzeja, prikazani na izložbi „Krim: Zlato i tajne Crnog mora“ u Amsterdamu, vraćeni su u Ukrajinu. Oni će se čuvati u Nacionalnom muzeju istorije Ukrajine sve do kraja okupacije Krima – navedeno je u saopštenju tog muzeja.

U skladu sa konačnom odlukom, navodi se u saopštenju, Ukrajina bi morala da plati muzeju Alard Pirson 111.689 evra sa kamatom za ceo period konzervacije krimske kolekcije.

- Nakon svega, Muzej Alard Pirson odbio je da uzme taj novac iako mu je po zakonu pripao. Kolekcija je bila na nezavisnoj inspekciji, posle čega je spakovana i transportovana u Kijev. Ovde čeka dalja ispitivanja – piše u saopštenju.

Muzej Alard Pirson vratio je 565 predmeta, među kojima su antičke skulpture, skitski i sarmatski nakit star oko dve hiljade godina.

- Ovo je bio specijalan slučaj u kome je kulturno nasleđe postalo žrtva geopolitičkih promena. Radosni smo što je sve razjašnjeno i što smo predmete vratili – rekao je Els van der Plas, direktor Muzeja Alard Pirson.

U junu holandski Vrhovni sud je presudio da predmeti treba da se vrate Ukrajinu. Iz Muzeja Alard Pirson rekli su da su predmeti vraćeni Kijevu u nedelju. Ukrajinska pogranična služba objavila je da je kamion sa "2.694 kilograma kulturnog dobra" ušao u manastirski kompleks Kijevsko-pečerske lavre.

Naravno, ruske vlasti na ovo ne gledaju blagonaklono.

- Veoma je tužno što je poznati Muzej Alan Pirson izgubio svoju reputaciju poklonivši se režimu (Volodimira) Zelenskog. Krimsko „skitsko zlato“ verovatno će se uskoro naći na crnom tržištu da uveća privatne kolekcije. Neka ovo zlato ne bude prokleto jer su se niotkuda pojavili novi vlasnici – objavio je zvaničan Tviter nalog simferopoljske kancelarije Ministarstva spoljnih poslova.

Herodot o Skitima

Skiti su bili nomadski narod koji je naseljavao prostore današnje Ukrajine, dela Rusije i centralne Azije. Skitija se, prema opisima tadašnjih istoričara, prostirala od Dunava na zapadu do granica Kine na istoku. Te oblasti su ovi narodi najverovatnije indoevropskog porekla naselili u 8. i 7. veku pre nove ere, a vladali su njima do 2. veka pre nove ere, kada počinje dominacija Sarmata zapadom Skitijе.

Skiti pričaju za sebe da su najmlađi narod na svetu, a postali su ovako. U njihovoj zemlji; koja je bila pusta, rodio se prvi čovek kome je bilo ime Targitaj. Kažu da su roditelji ovog Targitaja bili Zevs i kći reke Boristena. To im ja ne verujem, ali oni to uporno tvrde. I taj Targitaj, koji je imao takve roditelje, imao je tri sina: Lipoksaja, Arpoksaja i najmlađeg Kolaksaja. Za vreme vlade ove trojica pale su sa neba na skitsku zemlju ove sprave od zlata: plug, jaram, sekira i jedna posuda. I kad je najstariji od braće opazio te stvari, prišao im je i hteo je da ih uzme, ali je zlato počelo da gori. Kad je ovaj odustao od te namere, priđe drugi, i njemu se desi to isto. Ovu dvojicu je usijano zlato odbijalo, a kad mu se približio najmlađi, ono se ugasilo, pa ga je on uzeo i odneo kući; i zato su oba starija brata rešila da svu državu i presto predadu najmlađem bratu“, naveo je Herodot, otac istorije.

„Od Lipoksaja potiču oni Skiti koji se zovu Auhate, od srednjeg Arpoksaja, Katijari i Traspijci, a od najmlađeg vode poreklo skitski kraljevi, koji se zovu Paralate. Svi se oni zajedno zovu, prema imenu jednog kralja, Skoloti; Heleni ih, međutim, zovu Skiti. Tako pričaju Skiti o svom postanku i tvrde da od njihovog postanka, tj. od prvog kralja Targitaja do Darijeva pohoda protiv njih, ima svega, ni manje ni više, hiljadu godina. A ono sveto zlato čuvaju njihovi kraljevi kao oči u glavi i prinošenjem velikih žrtava ukazuju mu svake godine najveće poštovanje. Skiti pričaju da svaki onaj koji za vreme te svečanosti prenoći pod vedrim nebom sa zlatom, ne živi više od godine dana; njemu se zbog toga daje onoliko zemlje koliko jahač može da obiđe u toku jednog dana. Pošto mu je zemlja bila velika, Kolaksaj ju je predao sinovima podelivši je na tri dela, pa je jednu od ovih država načinio najvećom; to je ona u kojoj se čuvalo ono zlato. A za predele dalje iza njihovih naselja, prema severu, pričaju da se kroz njih uopšte ne može ni ići ni gledati od rasutog perja; zemlja i vazduh puni su tog perja i ono potpuno zatvara vidik“, piše Herodot o Skitima.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    27. novembar 2023. | 17:57

    TO TREBA DA PRIOADNE RUSIJI A NE UKRAJINI.....PRISVAJA SE NESTO TUDJE....

  • Stevan

    28. novembar 2023. | 14:25

    Ukrajina je okupirala Krim 1954. Hrastov je bespravno izvršio aneksiju Krima i pripojio ga Ukrajini. Nije imao kvorum kad se glasalo. Po medjunarodnom pravu to je nistavno. PREMA TOME UKRAJINCI SU PRISVOJILI TUDJE. I zbog jednog pijanca SSSR se raspao...a zbog jednog engleskog špijuna Lenjina koji je bio jevrej, uništeno je Rusko Carstvo. I to je istina .

  • Trt

    1. decembar 2023. | 12:09

    Jos jedan razlog vise, zbog kojeg ce morati da vrate i Kijev

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>