• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hramovi i žrtvena jama pronađeni u antičkom rimskom logoru u Nemačkoj

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi u Nemačkoj pronašli su konstrukcije dva hrama i plitku, kružnu jamu na lokaciji nekadašnjeg rimskog logora.

  • 0

Ostaci građevina na lokaciji nekadašnjeg rimskog logora poznatoj kao Haltern u severozapadnoj Nemačkoj predstavljaju prve znane slučajeve hramova pronađenih na nekoj rimskoj vojnoj lokaciji.

Arheolozi su otkopali glinene konstrukcije četvrtastih zgrada. Istraživači su prethodni put proučavali tu lokaciju 1928, ali su pronalasci bili ponovo zakopani kako bi se očuvale postojeće strukture.

Dva hrama su nekad bila deo većeg kompleksa na otprilike 2.000 kvadratnih metara. Arheolozi su prvobitno mislili da je jedna od zgrada korišćena kao hram, a kasnije kao radionica, s obzirom na neke alatke razbacane unaokolo. Trenutno nisu sigurni šta je bila svrha druge zgrade.

Konstrukcije su bazirane na tipičnim hramovima koji su se mogli naći u mnogim rimskim gradovima tokom vladavine cara Oktavijana Avgusta.

Između te dve strukture istraživači su otkrili plitku, kružnu žrtvenu jamu – što je iznenađujuće s obzirom da je pravljenje grobnice unutar naselja bilo zabranjeno po rimskom zakonu. Zasad nisu pronađeni ljudski ostaci.

Dva mala hrama i žrtvena jama su neobična grupa zdanja u nekom rimskom logoru. Arheolozi su već pokušavali da odgonetnu funkciju tih građevina.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>