• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkriveno lice "ledene device"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nju su žrtvovali pre oko 500 godina

  • 0
Ledena devica Foto: DIEGO RAMOS / AFP / Profimedia

Kada je arheolog dr Johan Rajnhard pre 28 godina otkrio zamotuljak tkanine visoko u peruanskim Andima pre 28 godina, uzeo ga je, odmrsio i u njemu ugledao lice "ledene device". Od tada, ova prirodna mumija budi maštu mnogih naučnika, ali i običnih ljudi širom sveta.

Mumificirani ostaci tinejdžerke (veruje se da je imala 15 godina u trenutku smrti) koja je žrtvovana i čije telo je ostavljeno u podnožju uspavanog vulkana Ampato pre oko 500 godina, neverovatno dobro su očuvani zbog ledenih uslova koji vladaju na Andima.

Ledena devica Foto: DIEGO RAMOS / AFP / Profimedia

Sada, 28 godina posle otkrića, tim arheologa je iskoristio nove tehnike trodimenzionalnog skeniranja i naučnu analizu kako bi otkrio kako je ova devojka izgledala pre nego što je umrla.

Ova rekonstrukcija je sada deo nove postavke Muzeja andskih svetilišta u Arekipi u Peruu, a pored rekonstrukcije njenog lica, izloženo je i sve ostalo što se zna o njoj, njena mumija, kao i simbolični artefakti koji su sahranjeni sa njenim ostacima.

Ledena devica Foto: DIEGO RAMOS / AFP / Profimedia

Posetioci sada mogu da posmatraju 3D model lica mumije koja je poznata i kao "mumija Huanita", koje su napravili naučnici iz Centra za studije Anda i Univerziteta u Varšavi, kao i naučnici sa Univerziteta Santa Marija u Arekipi. Hiperrealistična rekreacija lica je postignuta korišćenjem "mančesterske tehnike", koja se koristi i u forenzici, zajedno sa DNK podacima i arheološkim i antropološkim istraživanjima.

Inače, "ledena devica" je izložena u muzeju u Arekipu iza nekoliko slojeva pleksiglasa.

(Telegraf Nauka/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>