• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ronilac je kod obale Sardinije primetio metalni odsjaj: Usledilo je neverovatno otkriće

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pronađeno je možda i svih 50.000 novčića

  • 0
Ronilac Foto: Eiko Jones/Solent News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ronilac koji je primetio nešto metalno na dnu mora, nedaleko od obale Sardinije, "kriv" je za jedno od najuzbudljivijih arheoloških otkrića godine - desetine i desetine hiljada drevnih bronzanih novčića.

Italijansko Ministrastvo kulture saopštilo je u subotu da je ronilac odmah pozvao lokalne vlasti, koji su zatim poslali specijalizovane ronioce, zajedno sa timom ministarstva za podvodnu arheologiju.

Novčići koji datiraju iz prve polovine četvrtog veka zatim su pronađeni u morskoj travi, nedaleko od severoistočne obale ovog velikog mediteranskog ostrva. Ministarstvo nije saopštilo kada je ronilac naleteo na odsjaj metala, nedaleko od grada Arzakene.

Još uvek nije poznato koliko tačno novčića je pronađeno, jer je u toku njihovo čišćenje i klasifikacija. Iz Ministarstva su procenili da ih ima najmanje 30.000, a možda i celih 50.000, imajući u vidu njihovu zajedničku težinu.

- Svi novčići su u odličnom stanju očuvanosti. Čak i nekoliko novčića koji su oštećeni u takvom su stanju da mogu da se pročitaju natpisi - rekli su iz Ministarstva.

- Blago pronađeno u vodama Arzakene predstavlja jedno od najvažnijih otkrića novčica - rekao je Luiđi La Roka, zvaničnik sardinijskog odseka za arheologiju.

La Roka je u izjavi dodao da je ovo otkriće "još jedan dokaz bogatstva i važnosti arheološkog nasleđa koje čuvaju naša mora, po kojima plove ljudi i roba još od najranijih doba".

U vađenju novčića su učestvovali i ronioci vatrogasne službe, kao i policijski ronioci. Novčići su pronađeni u širokom pojasu peska između podvodnog rastinja i plaže, a pretpostavlja se da bi moguće njihovo poreklo moglo biti brodolom koji se tu odigrao pre oko 1.700 godina.

(Telegraf Nauka/AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>