• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Špijunske slike CIA otkrile nepoznata utvrđenja: Šokantni podaci satelita Korona i Heksagon o Rimskom carstvu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fotografije sa kojih je skinuta oznaka tajnosti omogućile arheolozima da saznaju više o istočnim granicama antičke imperije između 2. i 6. veka

  • 0
Špijunske slike, Rimsko carstvo Snimci korišćeni u istraživanju... Foto: Jesse Casana, David Goodman, and Carolin Ferwerda/CORONA/HEXAGON/US Geological Survey

Skidanje oznake tajnosti sa satelitskih snimaka koje je napravila američka CIA (Centralna obaveštajna agencija) omogućilo je arheolozima da otkriju ostatke 396 do sada nepoznatih rimskih utvrđenja na Bliskom istoku i značajno promene shvatanje o istočnim granicama Rimske imperije, piše Arkeonews.

U novoj studiji analizirane su fotografije visoke rezolucije napravljene tokom dva američka vojna programa – „Korona“, koji je trajao od 1960. do 1972, i „Heksagon“, koji je trajao od 1971. do 1986.

Promenjivost granica

Te satelitske fotografije otkrile su više o promenjivosti granica dok se Rimsko carstvo borilo sa arapskim nomadima i persijskom vojskom u važnom regionu poznatom kao Plodni polumesec.

Istoričari i arheolozi do sada su verovali da su rimske tvrđave u današnjoj Siriji i Iraku bile poslednja linija odbrane. Međutim, studija objavljena u Antiqity Journal sugeriše da su tvrđave u stvari služile za slobodan prolaz ljudi i robe.

Francuski arheolog Antoan Poadbar 1934. sugerisao je da su tvrđave u tom delu predstavljale defanzivnu liniju u borbi protiv Parćana i Sasanida. Međutim, istraživači koji su analizirali špijunske snimke CIA primetili su da tvrđave nisu pravljene po uobičajenom odbrambenom rasporedu sever-jug, već su bile raštrkane po regionu.

Istraživači Džesi Kasana, Dejvid Gudman i Karolin Ferveda sa Koledža Dartmut analizirali su slike sa kojih je skinuta oznaka tajnosti i to uporedili sa Poadbarovim istraživanjima u tom regionu. Oni veruju da su te tvrđave, kojih su otkrili 396, služile za zaštitu trgovačkih karavana, za komunikaciju i razmenu između različitih kultura.

- Pokazali smo da tvrđave prave okvirno liniju istok-zapad prateći ivice pustinje i spajajući Mosul na Tigru na istoku sa Alepom u Siriji – naveli su arheolozi u studiji.

Špijunske slike, Rimsko carstvo Snimci korišćeni u istraživanju... Foto: Jesse Casana, David Goodman, and Carolin Ferwerda/CORONA/HEXAGON/US Geological Survey

Naseljene stotinama godina

U mnogim tvrđavama postoje tragovi da su bile naseljene stotinama godina, mnoge od njih između 2. i 6. veka, što je turbulentno vreme za Rim, kada je došlo do pada Zapadnog rimskog carstva i uspona Istočnog rimskog carstva ili Vizantije.

- Poređenje pokazuje da su tvrđave masovno napuštane u 6. veku, mada su neke od većih naseljavane i kasnije, tokom srednjeg veka – navode istraživači.

Oni su otkrili i da su neke od tih tvrđava bile neočekivano velike – bile su široke i po 200 metara. Osim toga, mnoge od njih imale su i utvrđene zgrade pored njih, kao i velike citadele.

Nažalost, zbog ratova i različitih sukoba u ovom delu, te tvrđave sada nije moguće ispitati na terenu. Istraživači se nadaju da će više deklasifikovanog materijala pomoći da se ovaj period Rimske imperije bolje shvati.

- Kako se skidaju oznake tajnosti sa slika koje su napravljene iz satelita, špijunskih aviona U2 i drugih letelica, pažljive analize ovih podataka imaju veliki potencijal za buduća otkrića na Bliskom istoku, ali i van njega – naveli su istraživači u studiji.

(Telegraf Nauka/Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>