• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Liči na kraljevski mauzolej, a grob je opasan rovom dugim 18,6 metara: Neobično otkriće arheologa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživači su pronašli veliku grobnicu u kojoj je najverovatnije bio sahranjen plemić iz kraljevstva Nanjue

  • 0
Grobnica, Kina Foto: Guangzhou Municipal Institute of Cultural Heritage and Archaeology / Xinhua News / Profimedia

Velika grobnica stara najmanje dva milenijuma, iz vremena dinastije Zapadni Han (202. pre nove ere – 25. nove ere), otkrivena je u Guangdžou, saopštio je Institut za kulturno nasleđe i arheologiju iz južne kineske provincije Guangdong, javila je agencija Sinhua.

Grobnica se nalazi na vrhu brda na arheološkom lokalitetu Huogaidingling u Guandžou, a specifična je po što je kovčeg postavljen iznad šljunka, a oko kovčega je napravljen rov dugačak 18,6 metara.

Veruje se da je u ovoj grobnici sahranjena osoba visokog socijalnog statusa, verovatno plemić, u kraljevstvu Nanjue jer je stil izgradnje sličan kraljevskom mauzoleju u gradu Šaosing, u istočnoj kineskoj provinciji Džeđijang. Ovo je, navodi agencija Sinhua, prvi put da au arheolozi otkrili grobnicu sa rovom na jugu Kine.

Kraljevstvo Nanjue ili Namvijet, što je značilo Južni Jue, bila je država na prostoru sadašnjih kineskih provincija Guangdung, Guangsi, Junan, Hongkong, Makao i južni Fuđen, kao i severnog Vijetnama. Veruje se da su bili u srodstvu sa kraljevstvom Jue, koje je prethodilo dinastiji Kin (221-207. pre nove ere).

Grobnica, Kina Foto: Guangzhou Municipal Institute of Cultural Heritage and Archaeology / Xinhua News / Profimedia

Gusto raspoređene rupe koje su nekad nosile stubove otkrivene su oko grobnice, pa arheolozi pretpostavljaju da je na tom mestu nekad postojala i zgrada u kojoj su prinošene žrtve. Nalazi ukazuju i na to da su ova grobnica i pogrebni predmeti u njoj imali sličnost sa onima drevnih plemića iz države Jue.

Otkriće bi moglo da pomogne proučavanju razvoja i širenja kulture Jue iz oblasti jezera Taihu, preko delte Biserne reke i severnog Vijetnama, navodi institut.

(Telegraf Nauka/Sinhua)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>