• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Eksplozivno otkriće na Kineskom zidu: Kamene granate stare najmanje 4 veka nađene u ruševinama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi put je u Ba-da-lingu otkrivena srušena oružarnica sa oružjem na barut, koje su koristili čuvari zida tokom dinastije Ming

  • 1
Kineski zid Foto: Best View Stock / Alamy / Profimedia

Kineski arheolozi otkrili su 59 kamenih granata starih najmanje 4 veka u ruševinama zgrade u zapadnom delu Ba-da-linga, najčuvenijeg dela Kineskog zida, javila je agencija Sinhua. Veruje se da je zgrada bila oružarnica.

- Ovo je prvi put da je takva oružarnica pronađena kraj Kineskog zida i to menja naše ranije zaključke - rekao je Šang Heng, istraživač sa Instituta za arheologiju u Pekingu.

Arheolozi su do sada pronašli oko 40 sličnih kamenih granata, primitivne verzije ručnih granata, koje su bile uobičajeno oružje za čuvare Kineskog zida tokom vladavine dinastije Ming (1368-1644).

- Ovo naizgled neupadljivo kamenje ima okrugle rupe u centru za punjenje barutom. Nakon punjenja, one mogu da se zapečate i bace. To neće samo pogoditi napadače, već je izazvati eksploziju koja će poraziti neprijatelja – objasnio je Šang za Sinhuu.

Ma Luvej, arheolog specijalizovan za kinesku vojnu istoriju, rekao je za Global tajms da su kamene bombe bile važno oružje korišćeno „za odbranu od neprijateljske invazije“ duž Kineskog zida tokom dinastije Ming.

- Bombe su obično pravljene tako što se bušio kamen. To je oružje koje je lako napraviti, a veoma je lako vojnicima da ga bace na napadače dok stoje na zidu – rekao je on.

Bombe su ima veliku eksplozivnu moć, dodao je Šang, i bile su omiljeno oružje Ći Ćiguanga, generala koji je unapredio kineski vojni sistem i strategiju.

Barut je razvijen u Kini najverovatnije u 9. veku, veruju arheolozi. Do Bliskog istoka i Evrope stigao je nešto kasnije, verovatno u 13. veku. Mnogi naučnici smatraju da su ga doneli Mongoli tokom svojih osvajanja, ali to još nije potvrđeno.

(Telegraf Nauka/Xinhua/Global Times)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    19. oktobar 2023. | 11:55

    Kojom metodom se može utvrdiiti pre koliko je vremena je kamen obrađen.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>