• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sandale pronađene u španskoj pećini stare su 6.000 godina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova analiza je identifikovala najstariju obuću pronađenu u Evropi.

  • 3

Istraživači sa Autonomnog univerziteta u Barseloni i Univerziteta u Alkali utvrdili su metodom radioaktivnog ugljenika da su 22 pletene sandale stare 6.000 godina.

Ta drevna obuća, zajedno sa mezolitskim korpama i drugim predmetima, pronađena je 1857, kad su jednu pećinu na jugu Španije opljačkali rudari. Međutim, kad su artefakti prvu put datirani, u 1970-im godinama, utvrđeno je da su oko 1.000 godina manje stari nego što je ova najnovija analiza pokazala, piše CNN.

Vrlo suvi uslovi u pećini bili su idealni za očuvanje trošnih materijala i omogućili su prezervaciju preistorijskog pogrebnog mesta sa delimično mumificiranim leševima, korpama, drvenim oruđima, sandalama i drugim predmetima.

Ti predmeti su „najstariji i najočuvaniji zasad poznati skup materijala od biljnih vlakana u južnoj Evropi“, i pokazuju sposobnost preistorijskih zajednica da budu majstori u ovoj vrsti rada.

Kad je španski arheolog Manuel de Gongora i Martinez posetio pećinu 1867, deset godina nakon pljačke, sakupio je preostale artefakte, uključujući sandale, i poklonio ih muzejima u Madridu i Granadi.

Sandale su napravljene od trava i drugih materijala, uključujući kožu i biljna vlakna. Na osnovu Gongorinih opisa, istraživači pretpostavljaju da su tela sahranjena sa obuvenim sandalama.

Neke sandale su pokazivale jasne znake nošenja, dok su druge izgledale kao da nikad nisu nošene, što bi značilo da su neki ljudi imali odeću i obuću napravljenu specijalno za sahranu.

Istraživači su takođe proučavali nekoliko korpi i drugih drvenih artefakata u kolekciji. Najveći deo znanja o prošlim društvima stiže od otpornih artefakata, a ne trošnih kao što su korpe. I korpe i sandale sugerišu da su zanatlije imale opsežno znanje o biljnim resursima u lokalnoj sredini, kao i visok nivo stručnosti.

„Kvalitet i tehnološka složenost pletenja korpi dovodi u pitanje površne pretpostavke koje imamo o ljudskim zajednicama pre pojave poljoprivrede u južnoj Evropi“, kažu istraživači.

Takođe je otkriveno da su predmeti ostavljani na lokaciji u dva vrlo različita perioda tokom ranog i srednjeg Holocena. Holocen je trenutna geološka epoha koja je počela pre 11.700 godina. Prvi period se odnosi na lovačko-sakupljačke populacije ranog Holocena, a drugi na poljoprivrednike srednjeg Holocena.

(Telegraf Nauka/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>