• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rumenilo i senka za oči: Arheolozi našli šminku staru 2.000 godina, evo koje boje su Rimljanke najviše volele

Vreme čitanja: oko 1 min.

U nekadašnjem Ezaniju iskopana je prodavnica sa kozmetikom, nakitom i parfemima

  • 2
Ajzonoj, Ezoni Iskopavanja na nalazištu u Maloj Aziji... Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Šminka u 10 različitih boja, sredstva za održavanje kose i nakit otkriveni su tokom arheoloških iskopavanja u antičkom rimskom gradu Ajzanoju (ili Ezaniju, kako su ga zvali Rimljani) u Turskoj, javio je Arkeonews.

Ovaj rimski grad, koji se smatra jednim od najbitnijih u Maloj Aziji, ponovo su otkrili evropski putnici 1824. Naučna iskopavanja započeta su 1926. godine pod kontrolom Nemačkog arheološkog instituta i Univerziteta Dumlupinar.

Do sada su tu iskopani Zevsov hram, kompleks sa teatrom i arenom i zatvorenom pijacom. Kozmetika i nakit otkriveni su tokom iskopavanja 2.000 godina stare prodavnice na antičkoj tržnici.

- Otkrili smo prodavnicu u kojoj su se nudili parfem, nakit i proizvodi za šminkanje. Posebno je zanimljivo što smo pronašli senku za oči i rumenilo u školjkama, a znamo da su Rimljani u školjkama čuvali takve predmete. Najveće iznenađenje su pigmenti u kozmetici. Naravno, nisu sačuvani u savršenom stanju, neki od njih imaju samo milimetar ili dva. Takođe smo pronašli komad koji je potpuno sačuvan – rekao je za Agenciju Anadolija prof. Gokan Đoškun, šef Odeljenja za arheologiju Univerziteta Dumlupinar.

Kako kaže, dominantne boje bile su crvena i ružičasta

- Ono što nam govori otkriće ove prodavnice je da su ljudi slični u raznim vremenima i da su žene uvek žene. Čak i u antička vremena su koristile šminku, nosile ogrlice i stilizovale kosu da izgledaju što lepše – rekao je Đoškun.

(Telegraf Nauka/Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    24. septembar 2023. | 18:25

    Da...zene su se tada i kupale redovno, sad prvo silikoni pa ako stigne da se istusira i da skine sminku. Napljaskaju onu trajnu pa ,sredjene, kad se probude da partnera ne prepadnu😅😅😅 Strasno je koliko pojedine ne vode racuna o osnovnoj higijeni.

  • Mićo

    24. septembar 2023. | 13:42

    A šta ih je zatrpalo???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>