• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pokojnik je u grob stavljen u zgrčenom položaju i na levom boku: Nova otkrića na lokalitetu Svinjarička čuka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Muzej u Leskovcu objavio je šta je sve međunarodnim tim istraživača pronašao tokom iskopavanja na obali Svinjaričke reke, nedaleko od Lebana

  • 0

Grobnica iz ranog bronzanog doba, ostaci stambenog objekta, nakit, keramički fragmenti, figurine i oruđe pronađeni su na lokalitetu Svinjarička čuka, gde se istraživanjima bavio međunarodni tim arheologa, objavio je Narodni muzej u Leskovcu na svojoj Fejsbuk stranici.

- Međunarodna arheološka istraživanja realizovana na lokalitetu Svinjarička čuka tokom avgusta i septembra tekuće godine pružila su novi uvid u dugotrajno naseljavanje ove oblasti. Od 2018. na lokalitetu se sprovode interdisciplinarna istraživanja međunarodnog karaktera, u okviru austrijsko-srpske naučne saradnje. Rezultati prethodnih istraživanja ukazali su na dugotrajno naseljavanje ove rečne terase, tokom starijeg i srednjeg neolita (od 6000. do 5500. pre nove ere), poznog bakarnog doba (kraj 4. milenijuma pre nove ere), srednjeg i poznog bronzanog doba, starijeg gvozdenog doba i srednjeg veka – navodi se u objavi Muzeja.

Stručni saradnik na međunarodnom projektu, ispred Narodnog muzeja u Leskovcu, je viši kustos arheolog Vladimir Stevanović, dodaje se u objavi.

- U sondi S1 nastavljen je rad na istraživanju kulturnih slojeva starijeg neolita (starčevačka kultura), koji su datirani u vreme prve polovine 6. milenijuma pre nove ere. Ovde su registrovani ostaci konstrukcije od pleteri i lepa, sa pratećim jamama za stubove, koji najverovatnije predstavljaju ostatke kakvog stambenog objekta. U sondi C1, koja je tokom ovogodišnje kampanje otvorena u centralnom delu lokaliteta, iskopavana je površina duga 7 i široka 3 metra. U južnom delu sonde registrovan je grob, najverovatnije iz perioda ranog bronzanog doba. Grobna konstrukcija sastojala se od kamenih ploča koje su najverovatnije formirale pravougaonu cistu, a pokojnik je na dno ciste položen u zgrčenom položaju na levom boku. Od grobnih priloga otkriveni su delovi nakita od plemenitog metala, naušnica i salteleon, položeni pored glave pokojnika – naveo je Muzej u Leskovcu.

Kako se dodaje, tokom iskopavanja pronađen je „veliki broj keramičkih fragmenata, antropomorfnih i zoomorfnih figurina, oruđa od različitih materijala, kao i drugih artefakata iz svih perioda zastupljenih na lokalitetu“.

Međunarodni tim, navodi Muzej, predvode prof. dr Barbara Horejš (Beč), dr Aleksandar Bulatović i dr Ognjen Mladenović (Beograd). Članovi tima su postdoktoranti, stručnjaci u oblasti analiza upotrebe kamenih alatki (L. Ditrih/Beč), mikromofrologije i radiokarbonskog datovanja (L. Vebster/Beč), porekla sirovina (M. Brandl/Beč), predmeta od okresanog kamena (B. Milić/Barselona), petroloških analiza (K.Burk/Beč), arheobotaničkih analiza (D. Filipović/Kil-Beograd), arheozooloških analiza, geofizike (K. Majer/Berlin) i geografije (S. Šnajder). Članovi tima su i arheolozi, inženjeri, tehničari i fotografi koji svojim eskpertizama doprinose terenskim istraživanjima (V. Stevanović/Leskovac, M. Burner, D. Blatner i F. Ostman/Beč).

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>