• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Arheolozi su otkrili najstariji rimski forum u Španiji, na mestu nepoznatog grada

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nova iskopavanja u Iberiji pružaju dragocene podatke o razvoju rimskog urbanizma u periodu republike

  • 0
Španija, arheologija Foto: Roberto Machado Noa / Shutterstock Editorial / Profimedia

Arheolozi su otkrili drevni rimski forum od pre više od 2.000 godina na mestu nepoznatog grada u opštini El Burgo de Ebro, na severoistoku Španije.

Iskopavanja Instituta za nasleđe i humanističke nauke Univerziteta u Saragosi, kojima su zajedno rukovodili Alberto Majajo i Borha Dijaz, otkrila su forum, najvažniji deo rimskog grada, gde su se nalazile njegove najistaknutije političke i verske institucije. Smatra se da ovaj forum predstavlja najstariji ikada otkriven u unutrašnjosti Španije, piše Arkeonews.

Ime ovog rimskog grada na obalama Ebra nije poznato, mada neki stručnjaci veruju da bi to mogao biti Castra Aelia, rimski logor druge legije koji je postao grad sa velikim forumom nakon poraza Keltibera u Numanciji.

Grad, koji je prvo izgrađen kao vojni logor, postojao je samo kratko vreme. Dokazi sugerišu da je uništen tokom sukoba poznatog kao Sertorijev rat u prvom veku pre nove ere.

Sertorijev rat je bio krvavi vojni sukob koji se odigrao u današnjoj Španiji između 82. i 72. godine pre nove ere koji su protiv Sertorija, lojalnog Gaju Mariju, preduzeli generali Kvint Cecilije Metel i Pompej Veliki. Razni narodi koji su u to vreme naseljavali Pirinejsko poluostrvo učestvovali su na jednoj ili drugoj strani zbog opasnosti koje su im pretile, pokušavajući da izbegnu uništavanje svojih naselja ili ubistvo svojih sunarodnika. A upravo se to dogodilo gradu koji se nalazi u sadašnjoj opštini El Burgo de Ebro, koji je potpuno uništen oko 70. godine pre nove ere, samo dve generacije nakon izgradnje.

„Ovaj dramatičan događaj je doprineo da (La Cabanjeta) postane jedno od ključnih mesta za saznanje o rimskom prisustvu u unutrašnjosti Pirinejskog poluostrva u ovom period”, navodi Borha Dijaz, kodirektor nedavnih iskopavanja na Univerzitetu u Saragosi.

Takođe, on kaže da je grad postavljen u mrežu koristeći ortogonalno urbanističko planiranje. Pronađen je i značajan broj latiničnih natpisa na keramici i drugim nosačima što pokazuje da su ljudi koji su tu živeli pisali i govorili latinicom. Glavna funkcija grada je verovatno bila da služi kao ulazna tačka i tačka preraspodele za robu koja stiže rekom. Ono što je izvesno jeste da je oko 70. godine p.n.e, samo šest ili sedam decenija nakon što je sagrađena, sravnjena sa zemljom što pokazuju otkriveni nivoi požara i obilan arheološki materijal koji su njegovi stanovnici napustili. “Ne isključujemo čak ni pronalaženje ljudskih ostataka”, dodaje B. Dijaz.

Ovogodišnja iskopavanja su se fokusirala na centralni deo lokacije, gde je tim otkrio ostatke ogromnog trga. Javni trg je uokviren portikom i okružen nizom prostorija koje su se nastavljale na njega, možda korišćene za komercijalne aktivnosti. U centralnom delu lokaliteta, između termi i magacina, nalazi se forum.

„To je veliki trg sa nizom prostorija verovatno namenjenih da služe kao komercijalne prostorije”, dodaje Dijaz. Prema rečima stručnjaka izgled trga je bio monumentalan. „Ovo je nalazište od izuzetnog značaja, ne samo zbog svojih dimenzija i arhitektonske složenosti, već i zbog toga što je to najstariji gradski trg do sada pronađen u unutrašnjosti Pirinejskog poluostrva čije će otkriće doprineti radikalnoj transformaciji našeg znanja o prvobitnim faza širenja rimskih arhitektonskih modela u Hispaniji“, rekao je on.

Glavna funkcija grada koji je nekada stajao u La Kabanjeti možda je bila ulazna tačka i tačka preraspodele za robu koja stiže rekom, rekao je Borha Diaz za El Pais.

Postojanje sličnih monumentalnih kompleksa ovog doba nije uobičajeno, čak ni u Italiji, gde je malo gradova koji pružaju tako jasnu sliku rimskog urbanizma 2. veka pre nove ere. Pruža nam dragocenu sliku formativne faze modela foruma trga koji će na kraju biti standardizovan u kasnijim periodima, rekao je Borha Diaz za španski medij El Pais.

Iako neki stručnjaci smatraju da bi to moglo biti povezano sa naseljem Castra Aelia koje se pominje u istorijskim izvorima, ime starog rimskog grada još uvek nije poznato.

(Telegraf Nauka/Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>