• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kostur star 2.700 godina pronađen u tvrđavi u Turskoj možda je žrtva zemljotresa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ljudski ostaci bi mogli otkriti nešto o propasti „veličanstvenog“ grada Ajanisa.

  • 0

Arheolozi u Turskoj iskopali su skelet bogate osobe koju je možda sačekala prevremena smrt prilikom zemljotresa u tom regionu pre 2.700 godina, piše Live Science.

Sa nakitom i okružena oružjem i artefaktima, poput dvostrane gravure i žigova – malih predmeta korišćenih za „potpisivanje, označavanje privatnog vlasništva i autoriteta“, ova individua je nesumnjivo živela bogatim životom u osmom veku pre nove ere, pre smrti uz svoje lične stvari, kaže Mehmet Išikli, profesor na odeljenju za arheologiju Univerziteta Ataturk.

Tvrđava je bila izgrađena u Ajanisu, u kraljevini Urartu iz Gvozdenog doba, koja je postojala od 9-6 veka pre nove ere i prostirala se od današnje Jermenije do zapadnog Iraka i istočne Turske, gde se Ajanis nalazi, u vilajetu Van.

Stručnjaci dugo spekulišu da je zemljotres praćen požarom izazvao propast Ajanisa. Otkako su iskopavanja počela krajem 1980-ih, nije bilo dovoljno dokaza u prilog takvog scenarija za propast tog grada, kaže Išikli. Pronalazak ovog kostura daje bitnu podršku hipotezi o zemljotresu.

Antropološka analiza skeleta će biti urađena u cilju utvrđivanja starosti i pola individue, i radi provere da li su preostali neki tragovi mozga, iako istraživači raspravljaju o tome da li meko tkivo opstaje.

Klinasto pismo sa dvostrano izrezbarene ploče biće prevedeno i zavisno od sadržine zapisa možda će biti moguće utvrditi ulogu i status individue, kao i dati dragocen kontekst društvenim i političkim aktivnostima u Ajanisu.

Ne samo da je skelet „izuzetno dobro očuvan“, već je „lobanja u dobrom stanju“ i možda su preostali hemijski degradirani tragovi mozga.

Erkan Konijar, vanredni profesor na odeljenju za antičku istoriju Istanbulskog univeziteta, upozorava da moždano tkivo obično ne opstaje u klimatu oblasti Van, koji uključuje ogromno jezero Van i nalazi se više od 1.640 metara iznad nivoa mora. Moždano tkivo će verovatnije opstati samo u močvarnim ili ledenim sredinama.

Nakon što je kralj Rusa II izgradio „veličanstveni“ grad Ajanis sredinom sedmog veka pre nove ere, „kraljevstvo je brzo ušlo u proces propadanja i ubrzo propalo“, kaže Išikli. Stoga, tragovi propasti kraljevstva možda se nalaze unutar tvrđave u Ajanisu. Ajanis je „jedini projekat iskopavanja sa potencijalom da reši probleme uspona i pada kraljevstva“, rekao je Išikli.

Prethodna iskopavanja unutar tvrđave otkrila su Haldijev hram, koji je restauriran od 2020, kao i kamene rezbarije u slavu Haldija, glavnog božanstva u kraljevini. Jedan broj soba u hramu je otkopan nedavno i planira se kreiranje muzeja na otvorenom za turiste.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>