• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheološka senzacija: Antički rimski zidovi u švajcarskim Alpima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi u Švajcarskoj su otkrili ostatke antičkih rimskih zidova starih 2.000 godina.

  • 1

Ti zidovi, koji su štitili neki rimski građevinski kompleks, pronađeni su tokom iskopavanja u Kamu u kantonu Cug.

Zasad su arheolozi takođe otkopali delove zida od maltera; gvodene eksere: zlatne fragmente, verovatno od nakita; i predmete poput činija, kamenja za mlevenje, staklenih proizvoda, grnčarije i keramičkih ćupova poznatih kao amfore, piše Live Science.

Nalazi predstavljaju „arheološku senzaciju“ za taj region i mogli bi baciti svetlo na rimsku aktivnost u centralnoj Švajcarskoj.

„Rimske građevine sličnih dimenzija su poslednji put pronađene u Kam-Hajligkrojcu pre skoro 100 godina. Bili smo iznenađeni što su gornje cigle čak vidljive iznad zemlje“, rekao je načelnik odeljenja za preistorijsku i protoistorijsku arheologiju Gishan Šeren.

Zidovi se protežu preko površine od barem 500 kvadratnih metara. Međutim, nije jasno kako su Rimljani koristili to mesto - na primer, da li je ono bilo „vila sa pogledom ili hram“, kaže Krista Ebneter, profesor arheologije na Univerzitetu u Bernu.

Tokom iskopavanja, arheolozi su pronašli dokaze o pripadnicima elite na tom mestu, uključujući escajg i staklene posude. Amfore, pak, u kojima su se obično držale tečnosti poput vina, maslinovog ulja i ribljeg sosa, pokazuju da su Rimljani u ovom regionu trgovali sa onima u Sredozemlju.

Arheolozi su pronašli i nekoliko bakarnih i bronzanih novčića, kao i srebrni novčić iz vremena Julija Cezara (I vek pre nove ere), koji prikazuje slona kako gazi neko stvorenje, zmiju ili zmaja.

Ovo otkriće rimskih zidova nije prvo iz antičkog doba u ovoj oblasti. Ranije su pronađeni ostaci naselja iz srednjeg Bronzanog doba, grobnice iz kasnog kasnog Bronzanog doba, i jedan broj novčića iz ere Kelta, naroda koji je kasnije opustošio Rim.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>