• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kremirane bebe verovatno su bile žrtvovane bogovima, smatraju naučnici nakon otkrića u ruševinama Kartagine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Blizu hrama Tafat el Boni, na brdu kraj Tunisa, otkrivene su urne sa ostacima životinja, novorođenčadi i prevremeno rođenih beba, kao i zlatnici posvećeni boginji Tanit

  • 0
Kartagina, ostaci Foto: Mikel Bilbao / Zuma Press / Profimedia

Arheolozi su u Tunisu otkrili retke zlatne novčiće stare 2.300 godina i urne u kojima su ostaci životinja, novorođenčadi i prevremeno rođenih beba iz antičkog grada Kartagine, saopštilo je Ministarstvo kulturnih poslova Tunisa, a prenosi LiveScience. Zlatnici i posmrtni ostaci pronađeni su blizu hrama Tafat el Boni, na brdu kraj Tunisa. Hram je nekad bio posvećen božanstvima Baalu Hamonu i Tanit.

Kartagina je bila moćna država koju su osnovali feničanski trgovci u 9. veku pre nove ere. Grad je cvetao u 6. veku pre nove ere i postao je pravo trgovačko carstvo sa uticajem širom Sredozemnog mora. Sa usponom Rimskog carstva došlo je do sukoba dve sile i između 264. i 146. godine pre nove ere vođena su tri rata, od kojih je drugi, kada je kartaginsku vojsku predvodio slavni vojskovođa Hanibal, ozbiljno uzdrmao Rim. Ipak, Rimljani su pobedili i na kraju su Kartaginu sravnili sa zemljom.

Otkriveni zlatnici imaju prečnik od oko 2,5 centimetara i na njima je predstavljena boginja Tanit, simbol plodnosti i majčinstva za Kartaginjane. Oni predstavljaju retko otkriće koje „prikazuje bogatstvo tadašnje Kartagine i potvrđuje njen kulturni značaj“, navelo je Ministarstvo kulturnih poslova.

Bogati Kartaginjani su verovatno ostavili novčiće kao poklon za bogove, kažu arheolozi, ali nije jasno da li su i sahranjena novorođenčad bila žrtvovana bogovima ili su umrli prirodnom smrću. Tokom prošlog veka, iskopavanjima u Kartagini otkrivene su hiljade nadgrobnih spomenika i urni sa ostacima tek rođenih beba i dece do četiri godine, a neki stručnjaci veruju da su u pitanju žrtve božanstvima.

- Mnogo je arheoloških, književnih i dokumentarnih dokaza o žrtvovanju dece u Kartagini. Možda je razlog velika religioznost ili osećaj da je dobro koje donosi žrtvovanje važnije od života deteta – napisala je još 2014. Džozefina Krouli Kvin, profesorka antičke istorije na Oksfordu.

U delovima Biblije opisano je žrtvovanje dece feničanskom bogu Baalu, a opise ubijanja dece u Kartagini ostavili su i grčki i rimski savremenici.

Neki stručnjaci veruju da su u urnama otkrivenim u Kartagini sahranjena deca koja su umrla prirodnom smrću. Ali većina ostataka je kremirana, a spaljivanje mrtvorođene dece i novorođenčadi podrazumevalo je korišćenje drveta, koje je Kartaginjanima očajnički bilo potrebno za druge svrhe, rekla je Patriša Smit, biološki antropolog i profesor Hebrejskoj univerziteta u Jerusalimu.

- Kartaginjani su bili moreplovci, bilo im je potrebno drvo za brodove, za alate. Zbog toga je verovatno da su koristili drvo za kremiranje beba samo ako je bila reč o ritualu žrtvovanja – rekla je ona za LiveScience.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>