• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kometa nije izazvala katastrofu: Naučnici odbacili teoriju o propasti drevnog društva pre oko 1.500 godina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Houpvelska kultura iz Severne Amerike nije propala zbog eksplozije, tvrdi tim dr Kevina Nolana

  • 0
Houpvelska kultura, humke, Houpvel Humke Houpvelske kulture Foto: Edwin Remsberg / Universal images group / Profimedia

Do kraha Houpvelske kulture u Severnoj Americi pre oko 1.500 godina nije došlo zbog eksplozije komete, kako se tvrdilo u naučnom radu objavljenom prošlog februara u žurnalu Scientific Reports, objavio je tim naučnika Državnog univerziteta Bol, a prenosi SciTechDaily. Dr Kevin C. Nolan i njegov tim smatraju da nema dovoljno dokaza da je katastrofalan događaj doveo do propasti kulture, a veruju i daje bilo manipulacije podacima u originalnom istraživanju.

Tim Univerziteta u Sinsinatiju smatra da je eksplozija komete iznad današnjeg Sinsinatija zapalila celu oblast, uništila sela i polja, a zatim i dovela do ubrzane propasti drevne severnoameričke civilizacije.

Arheolog dr Kenet Tankersli tvrdio je da ima dokaze kosmičke eksplozije u dolini reke Ohajo. Njegovi dokazi bili su meteoriti, gvožđe, silicijumom bogate mikrosfere sa meteorita, svi povezani sa tim prostorom. Dr Kevin Nolan sa Laboratorije primenjene antropologije, zajedno sa stručnjacima iz različitih oblasti, zaključio je da predstavljeni dokazi nisu dovoljni da bi potvrdili iznete tvrdnje.

- Ne postoji dokaz da je katastrofa spalila naseljene oblasti na bilo kom od mesta Houpvelske kulture koja je proučavao Tankerslijev tim. Spaljena površina koju je tim identifikovao je ili lokalizovana posledica neke ceremonije ili kremacija mrtvih. Negde čak nema nikakvog traga spaljene površine. Svi meteoriti koji su prisutni doneti su na to mesto od strane urođenika tog doba. Gvožđe i mikrosfere nemaju hemijsku kompoziciju meteorita i normalni su proizvodi lokalnog zemljišta – rekao je dr Nolan, a prenosi SciTechDaily.

On navodi da nema nikakvog dokaza eksplozije komete, kao ni naglog opadanja tadašnjeg društva.

- Mnoge karakteristike Houpvelske kulture, uključujući izgradnju monumentalnih zemljanih građevina i prikupljanje neobičnih sirovih materijala iz udaljenih delova, jesu prestali oko 400. godina. Ali nije bilo propadanja, već je samo došlo do promene u ponašanju urođeničkog stanovništva – navodi dr Nolan.

Houpvelska kultura je jedna od kultura koja je cvetala u Severnoj Americi pre ere kolonizacije. Razvila se između 200. godine stare i 500. godine nove ere na prostorima oko današnjeg južnog Ohaja, ali se raširila na današnje države Mičigen, Viskonzin, Indijanu, Ilinois, Ajovu, Kanzas, Pensilvaniju i Njujork. Ime je dobila po Houpvelovoj farmi, na kojoj je otkriven njen prvi trag. Gradili su velike humke, imali su razvijenu trgovinu, ali ne i centralizovane države.

(Telegraf Nauka/SciTechDaily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>