• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arheolozi zbunjeni zbog otkrića: Mislilo se da figura stara 35.000 godina predstavlja konja, to je bila greška

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici sada veruju da su ljudi u ledenom dobu želeli da od slonovače naprave figuricu medveda ili pećinskog lava

  • 4
Figurica od slonovače Credit: STEFAN PUCHNER / AFP / Profimedia

Za prvo umetničko delo od slonovače , čiji je jedan deo otkriven pre više od 20 godina, arheolozi su dugo mislili da predstavlja konja. Međutim, najnovije otkriće u pećinama Hole Fels u Nemačkoj, delu zaštićene zone Pećina i umetnosti ledenog doba Švapsko-bavarske visoravni, potpuno je promenilo to shvatanje, piše Arkeonews.

Kako se navodi, deo figure, koji predstavlja glavu, otkriven je u pećini 1999. godine i to je bila prva figurica od slonovače otkrivena na tom nalazištu, a smatrano je da je reč o glavi konja. Nedavno su istraživači pronašli drugi deo figurice - telo koje se savršeno uklapa sa glavom.

- I dalje ne može da identifikujemo sa sigurnošću životinju koa je predstavljena ovom figuricoma, ali verujemo da bi to mogli da budu pećinski lav ili pećinski medved – rekao je Nikolas Konrad, vođa tima istraživača i profesor Odeljenja za praistoriju Univerziteta u Tibingenu, na konferenciji o „otkriću godine“.

Naučni rad o figurici koja je napravljena pre oko 35.000 godina objavljen je u žurnalu Archaeological Excavations in Baden-Württemberg.

Sam profesor Konrad smatra da je figurica iz gornjeg paleolita predstavljala medveda.

- Sada znamo da figura ima masivno telo, pokazuje nam tipičnu grbu na gornjem delu medveda i predstavlja nešto što liči na trk medveda. Međutim, ima i kolega koje misle da je reč o pećinskom lavu. Nije nimalo lako otkriti šta figure iz ledenog doba predstavljaju, posebno zato što su sačuvane u tako fragmentarnoj formi. Zato ima smisla da pažljivo tragamo za delovima koji nedostaju – rekao je Konrad.

Figura od slonovače Credit: STEFAN PUCHNER / AFP / Profimedia
Figurica se sastoji od pet do sada pronađenih fragmenata. Prvo je pronađena glava 1999, pa nešto kasnije deo obraza, deo vrata… Poslednji je pronađen nedavno. Trenutno je figurica duga 3,99 centimetara, visoka 2,49, a široka oko 0,55. Skoro 20 godina se nalazila u Praistorijskom muzeju u Blaubojrenu, a odmah nakon dodavanja najnovijeg dela tamo je i vraćena.

- Figurica pokazuje nama i našim posetiocima da posao arheologa nikad nije gotov – rekla je dr Stefani Kolbl, izvršna direktorka muzeja.

(Telegraf Nauka/Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    2. avgust 2023. | 17:20

    Malo malo pa "naučnici" otkriju da ono što su nas do juče uveravali da je istina - nije bila istina. A plata redovna. I velika.

  • Viki

    16. avgust 2023. | 14:22

    Znaju oni starost, malo sutra!

  • Sima kosmos

    12. avgust 2023. | 18:10

    E sad čekamo da otkriju da je zemlja ravna ploča.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>