• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Sibiru otkrivena grobnica kočijaša stara 3.000 godina, ali nema dokaza o postojanju kočija u tom delu sveta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ostaci skeleta nađeni su sa specifičnim metalnim kukama, delom opasača koji su koristi da drži struk kočijaša privezan za kočiju kako bi imao slobodne ruke, saopštio je ruski Institut za arheologiju i etnografiju

  • 0
Arheološko nalazište, Sibir Jedno od arheoloških nalazišta u južnom Sibiru FOTO: Artyom Geodakyan / TASS / Profimedia

Arheolozi su u Sibiru otkrili netaknut grob star oko 3.000 godina, a u njemu je osoba za koju veruju da je bila kočijaš iako za sada nema nikakvih dokaza da je u to vreme bilo konjskih kočija u ovom delu sveta, javio je LiveScience.

Ostaci skeleta nađeni su sa specifičnim metalnim kukama, delom opasača koji su koristi da drži struk kočijaša privezan za kočiju kako bi imao slobodne ruke. Ovaj tip ostataka dosad je pronalažen i u kineskim i mongolskim grobnicama. Aleksej Timošenko, arheolog Instituta za arheologiju i etnografiju Ruske akademije nauka, rekao je za LiveScience da je objekat nađen zakačen oko struka sahranjene osobe.

- Ta činjenica, zajedno sa direktnim analogijama za pogrebnim humkama u Kini, dozvoljava nam da čvršće odredimo njihovu namenu – rekao je on.

Timošenko je vodio poslednju ekspediciju u Hakasiji, u Sibiru, gde su arheolozi već godinama obavljali iskopavanja pred širenje železničke mreže. Tim je otkrio grobnicu kočijaša i druge grobnice ovog meseca kraj sela Kimišta, saopštio je Institut za arheologiju i etnografiju.

Oleg Mitko, arheolog sa Državnog instituta u Novosibirsku, koji nije član ekspedicija, ali jeste konsultant, kaže da je kočijaški opasač pronalažen i ranije.

- Dugo su ruski arheolozi ovo nazivali PNN ili „predmet nepoznate namene“. Ali slična otkrića kočijaških grobnica iz Bronzanog doba u Kini, zajedno sa kočijama i konjima, ukazuju da ovo jeste predmet povezan sa kočijama – rekao je on za LiveScience.

Nijedna kočija nije dosad pronađena u sibirskim grobnicama, dodao je, i bronzana kuka mogla bi da bude simbolična zamena za njih.

Veruje se da je grobnica stara oko 3.000 godina i da je deo lugavske kulture. Reč je o stočarima koji su naseljavali taj region sve dok ih u ranom gvozdenom dobu, u 8. veku pre nove ere, nisu zamenili Skiti.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>