• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mongolska flota nestala je u strašnoj oluji, ali konačno stiže do Japana, sa zakašnjenjem od sedam i po vekova

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi su uspeli da otkriju ostatak jednog od brodova armade pod komandom Kublaj-kana, poslednjeg velikog kana Mongolskog carstva, koje je stvorio njegov deda Džingis-kan

  • 0
Krah mongolske flote Oluja prekinula snove o osvajanju Japana Credit: Pictures From History / akg-images / Profimedia

Ostaci broda iz mongolske flote koja je pre 742 godine krenula u neuspešno osvajanje Japana pronađeni su kraj obala ostrva Takašima, piše portal Arkeonews. To otkriće je podsećanje da Japan ima mnogo podvodnih arheoloških nalazišta, kako u okeanu, tako i u rekama i jezerima.

Kublaj-kan, poslednji veliki kan Mongolskog carstva (1260-1294) i prvi car kineske dinastije Juan, tokom vladavine je organizovao dva neuspešna pohoda na Japan. U prvom, 1274, mongolska armada vojska je poražena, pa je organizovan drugi pohod 1281. Veruje se da je u njemu učestvovalo 4.000 brodova sa oko 140.000 vojnika, što taj pohod čini najvećim pomorskim pohodom do bitke za Normandiju 1944.

Međutim, za flotu Džingis-kanovog unuka veći problem je bilo vreme nego japanski borci. Oni su se od oluje sklonili u zaliv Imari, ali ih je nevreme sve potopilo. Istraživači trenutno pronalaze ostatke tih brodova, a nalazište je proglašeno za podzemni kulturno-istorijski lokalitet. Nazvan je Takašima Kozaki zbog blizine ostrva Takašima.

Iako su istraživanja u tom prostoru sprovođena, sa prekidima, od osamedesetih godina, tim naučnika sa Jošifumijem Ikedom, profesorom Univerziteta Kokugakvin, pronašao je delove jednog broda tek 2011. Zbog slabe vidljivosti u tom delu mora, prošle godine je pronađeno drveno sidro.

- Ispitivanje oblasti oko ostrva Takašima je kao ronjenje u miso supi. Zbog toga su česte greške. Gledamo detaljno topografiju morskog dna, slojeve i ona određujemo gde ćemo da ispitujemo dalje. Mislim da smo do sada našli način na koji možemo da pronađemo ostatke brodova – rekao je Ikeda.

Arkeonews navodi da postoji mnogo naznaka o tome gde su drugi brodovi iz mongolske armade, a istraživači su uzbuđeni zbog redstojećih otkrića. Kako dodaju, kada izvuku brodove na kopno, to će značiti da je mongolska flota konačno stigla do Japana, sa zakašnjenjem od sedam i po vekova.

(Telegraf Nauka/Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>