• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Švajcarska konačno vratila Egiptu deo skulpture faraona Ramzesa II

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predmet je ukraden negde krajem osamdesetih i početkom devedesetih otkriven je u Ženevi tokom kriminalističke istrage

  • 1
Faraon Ramzes II Credit: Sui Xiankai / Xinhua News / Profimedia

Fragment skulpture stare 3.400 godina Švajcarska je konačno vratila Egiptu i to na ceremoniji u Egipatskoj ambasadi u Bernu, objavio je portal Archaeology.org.

Reč je o delu mnogo veće skulpture iz Abidosa, na kojoj je predstavljen slavni faraon Ramzes II (1279-1213. pre nove ere) sa egipatskim božanstvima. Predmet je ukraden negde krajem osamdesetih i početkom devedesetih otkriven je u Ženevi tokom kriminalističke istrage, navela je Carine Bachman iz švajcarske Federalne kancelarije za kulturu. Zvaničnici su naveli da je povratak fragmenta skulpture dokaz zajedničke posvećenosti Švajcarske i Egipta da se bore protiv nelegalne trgovine kulturnim dobrima.

- Kamena skulptura Ramzesa II je deo grupe skulptura na kojima faraon sedi kraj različitih egipatskih božanstava. Fragment je ukraden krajem osamdesetih iz Hrama Ramzesa II u Abidosu – navedeno je u saopštenju egipatskog Ministarstva kulture i antikviteta.

Ramzes II poznat je i kao Ramzes Veliki. Vladao je više od 60 godina i tokom tog perioda Egipat se značajno proširio. Njegov sarkofag trenutno je na turi u Francuskoj, gde će biti do septembra. Mumija slavnog faraona do tada će biti čuvana u Egiptu, jer tamošnji zakoni zabranjuju slanje mumija u inostranstvo.

(Telegraf Nauka/Archaeology.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драгче

    12. septembar 2023. | 14:31

    Ха ха ха. Зашто део а не целу??

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>