• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dama od slonovače iznenadila: Najmoćnija osoba u drevnoj Španiji nije bila muškarac, već žena

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arheolozi u Španiji nazvali su ovu ženu „dama od slonovače“ zbog mnogo vrednih poklona otkrivenih u grobnici, kraj njenog skeleta

  • 0

Skelet visoko rangirane individue sahranjene u grobnici na Iberijskom poluostrvu pre između 2.200 i 3.200 godina smatran je skeletom muškarca od otkrića 2008. Međutim, nove analize otkrile su da je najmoćnija osoba u drevnoj Španiji u stvari bila žena, piše LiveScience.

Arheolozi u Španiji nazvali su ovu ženu „dama od slonovače“ zbog mnogo vrednih poklona otkrivenih u grobnici, kraj njenog skeleta, uključujući tu i kljovu slona, kremen, ljuska nojevog jajeta, ćilibar i bodež od gorskog kristala, pokazalo je istraživanje objavljeno u žurnalu Scientific Reports.

Više od decenije arheolozi su mislili da je ova osoba bila muškarac, a nadimak koji su mu dali bio je „trgovac slonovačom“.

FOTO: Miriam Lucianez Trivino

- Prvi antropološki izveštaj utvrdio je da je najverovatnije reč o muškarcu, a razlog za to je bila analiza karlice – rekao je Leonardo Garsija Sanhuan, profesor praistorije na Univerzitetu u Sevilji, za LiveScience.

Zbog toga što karlica na skeletu nije bila dobro očuvana, nova grupa istraživača koristila je druge metode da analizira ostatke. Oni su sproveli analizu peptida amelogenin iz zuba skeleta da bi videli da li sadrži gen AMELX, koji postoji samo u hromozomu X, navodi se u saopštenju. Gen je otkriven tokom testiranja dva zuba.

- Analiza nam je precizno pokazala da je reč o skeletu žene. Iako nije mnogo toga poznato o ovoj „dami“, arheolozi misle da je bila najmoćnija osoba u tom određenom društvu. U to vreme možemo videti nove forme podela vladarskih uloga u zapadnoevropskim društvima. Ona je bila vladarka pre nego što su postojali kraljevi i kraljice, a njen status se nije nasleđivao, što znači da je vladarka postala na osnovu ličnih dostignuća, veština i ličnosti – rekao je Garsija Sanhuan.

FOTO: Miriam Lucianez Trivino

Njena grobnica je redak primer grobnice za jednu osobu u ovoj oblasti, što dokazuje njen visoki status tokom bakarnog doba na Iberijskom poluostrvu.

- Grobnica je jedinstvena jer je u njoj bila sahranjena samo jedna osoba, a ne gomila njih. Kada poredimo poklone ostavljene kraj tela sa drugim podacima iz više od 2.000 grobnica u ovoj oblasti, jasno je da je ona imala mnogo viši status i veće bogatstvo nego bilo ko drugi – rekao je Garsija Sanhuan.

Primera radi, navode istraživači, obližnja grobnica iz bakarnog doba ima ostatke najmanje 15 žena i moguće je da je konstruisana da bi u njoj bili sahranjeni potomci „dame od slonovače“.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>