• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dokaz snage i znanja! Arheolozi pronašli džinovske sekire stare 300.000 godina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim istraživača sa Instituta za arheologiju otkrio je čak 800 kamenih alatki

  • 0
FOTO: Archaeology South-East/ UCL

Istraživači sa Instituta za arheologiju Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) otkrili su neke od najvećih alatki iz praistorije, objavio je UCL.

Iskopavanja u Kentu otkrila su praistorijsko oruđe sa sedimentima iz ledenog doba na brdu iznad doline Medvej. Tim istraživača sa Instituta za arheologiju otkrio je čak 800 kamenih alatki od kojih su neke od njih stare više od 300.000 godina.

FOTO: Archaeology South-East/ UCL

Među otkrivenim oruđem nalaze se ekstremno veliki noževi od kremena koji su opisani i kao „džinovske ručne sekire“. Ručne sekire su alatke napravljene od kamena i bez drške tako da mogu biti korišćenje sa obe strane. Naučnici smatraju da se ova alatka držala u ruci i koristila za komadanje životinja i sečenje mesa. Dve najveće sekire otkrivene na ovom nalazištu imaju jedinstven oblik sa dugim i fino obrađenim vrhom i mnogo debljom osnovom.

- Ove alatke nazivamo džinovskim jer su duže od 22 centimetra i imamo dve takve. Najveća je duga kolosalnih 29,5 centimerata i jedna je od najdužih do sada otkrivenih u Britaniji. Džinovske sekire se obično nalaze u regionima Temze i Medveja i stare su oko 300.000 godina. One su toliko velike da je teško zamisliti kako ih je neko sa lakoćom držao i koristio. Možda su imale manje praktičnu, a više simboličnu funkciju nego ostale alatke i jasno su pokazivale da onaj ko ih koristi ima snagu i znanje. Trenutno ne znamo zašto su tako velike alatke pravljene ili koja ih je vrsta ranih ljudi proizvodila, ali nam ova otkrića omogućuju da odgovorimo na ta zanimljiva pitanja - rekla je Leti Ingri, arheolog sa Instituta za arheologiju, navodi se u saopštenju UCL.

Veruje se da su na području nalazišta u to vreme živeli neandertalci. Iako je sličnih otkrića bilo i ranije, ovo nalazište se izdvaja po broju alatki, pa će biti lakše proučiti kako se živelo u praistoriji.

FOTO: Archaeology South-East/ UCL

- Nalaziše će nam omogućiti da proučimo kako se ovaj prostor razvijao tokom ledenog doba, pre oko 300.000 godina. Naučnici će sada analizirati sve alatke i to će nam pomoći da shvatimo kako je ovo oruđe, uključujući i džinovske sekire, pomoglo tadašnjim stanovnicima da se adaptiraju na izazove ledenog doba – rekao je dr Met Poup sa Instituta za arheologiju, navodi se u saopštenju.

Na istom nalazištu pronađeni su i ostaci rimskog groblja, na kojem je sahranjeno najmanje 25 ljudi, od kojih je njih 13 kremirano.

(Telegraf Nauka/UCL)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>