• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Majanski kanu okružen životinjskim i ljudskim kostima pronađen u „portalu do podzemnog sveta“

Vreme čitanja: oko 1 min.

Drveni kanu okružen ljudskim i životinjskim skletima u blizini drevnog majanskog grada Čičen Ica možda je bio deo nekog rituala.

  • 1

Godine 2021, ronioci sa meksičkog poluostrva Jukatan otkrili su čamac i kosti duboko u podvodnoj pećini lociranoj 4,6 metara ispod površine vode. Ukupno su arheolozi pronašli 38 skeletnih ostataka, uključujući kost ljudskog stopala, najverovatnije ženskog, kao i kosti armadila, psa, ćurke i orla, piše Live Science.

Mnoštvo kostiju armadila i prisustvo ljudskog stopala naveli su istraživače da zaključe da su kanu možda koristile Maje tokom nekog rituala i da je namerno stavljen u pećinu. To mišljenje je zasnovano na činjnici da su armadili vešti plivači sposobni da zadrže dah ispod vode, koristeći kandže da se otiskuju napred. Istraživači smatraju da bi ostaci armadila mogli biti „aluzija na ulazak (oklopljene životinje) u donji svet".

Maje su verovale da su pećine i vrtače portali do podzemnog sveta i koristili su armadile kao „avatare“ za boga L, božanstvo u liku jaguara sa ogrtačem koji podseća na oklop armadila.

„Poznate su slike u majanskom grnčarstvu koje prikazuju armadila kao „stolicu bogova“, sa likovima koji svoja stopala stavljaju na nju“, rekla je Aleksandra Bijar, arheolog iz Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS). „Ovo bi bilo direktno povezano sa arheološkim dokazima iz pećine“, gde armadilo služi kao manifestacija božanstva.

Sam kanu takođe daje arheolozima dodatne dokaze da je korišćen kao deo verske ceremonije, pošto ima „veoma težak“ pramac i krmu kojima bi se teško moglo upravljati u brzim vodama i najverovatnije nikad nije bio namenjen za morsku plovidbu.

Kad je čamac pronađen tokom iskopavanja pre jednog železničkog projekta, arheolozi su ga „preliminarno datirali“ između 830. i 950. godine. Međutim, nova analiza metodom radioaktivnog ugljenika pokazuje da drvo tog plovila potiče iz 16. veka.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>