• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mač star 3.000 godina sija kao da je juče napravljen

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Proizvodnja osmougaonih mačeva je kompleksa jer je drška izliva preko sečiva. Dekoracije se umeću i to korišćenjem žigova – navodi se u saopštenju

  • 0
Mač bronzano doba Foto: Erich Lessing / akg-images / Profimedia

Neverovatno dobro očuvani bronzani mač star oko 3.000 godina otkriven je kraj groba u bavarskom gradu Nerdlingen, saopštila je Bavarska državna kancelarija za zaštitu spomenika, piše LiveScience.

- Arheolozi su tokom iskopavanja u Nerdlingenu otkrili nešto veoma specijalno – bronzani mač koji najverovatnije potiče iz 14 veka pre nove ere i tako je dobro očuvan da i dalje sija. To je bronzani mač sa punom drškom, čiji osmougaoni rukohvat je napravljen potpuno od bronze – navedeno je u saopštenju.

Kako se objašnjava, ovo je veoma retko otkriće jer su samo najsposobniji kovači imali veštinu da naprave ovaj tip mača.

- Proizvodnja osmougaonih mačeva je kompleksa jer je drška izliva preko sečiva. Dekoracije se umeću i to korišćenjem žigova – navodi se u saopštenju.

Ovako retki i specijalizovani mačevi pravljeni su u to vreme samo na dve lokacije na prostorima današnje Nemačke, u jednoj na jugu i jednoj na severu. Ipak, na kojoj od njih je ovaj mač napravljen još nije poznato. Istraživači kažu da centar gravitacije mača pokazuje da je pravljen kao oružje za borbu i da je bio i te kako sposoban za sečenje neprijatelja, ali da na samom maču ne postoji nijedan trag korišćenja u borbi. Zbog toga postoji mogućnost i da je korišćen kao ritualno oružje.

Proizvodnja bronzanih mačeva počela je početkom 17. veka pre nove ere, a uprkos pojavi boljih i jačih gvozdenih mačeva uspeli su da opstanu sve do sedmog veka nove ere. Ipak, danas ne postoji previše dobro očuvanih bronzanih mačeva. Osmougaoni mač iz Nerdlingena otkriven je kraj grobnice u kojoj su bila tela muškarca, žene i deteta. Svo troje su sahranjeni u slično vreme, ali naučnici kažu da je prerano da se

zaključi da li su bili u bilo kakvoj rodbinskoj ili nekoj drugoj vezi.

- Mač i grobnica tek bi trebalo da budu ispitani da naši arheolozi sve mogu da klasifikuju na pravi način. Ono što se zna jeste da je mač neverovatno dobro očuvan, a takva otkrića su veoma retka – rekao je Matijas Fajl (Mathias Pfeil), šef Bavarske državne kancelarije za zaštitu spomenika.

(Telegraf nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>