Pronašli smo dokaz o vanzemaljskom životu? Snimatelj tvrdi - moguća objava narednog meseca, otkrio je detalje

I. Ć.
Vreme čitanja: oko 5 min.

Foto: MasPix / Alamy / Alamy / Profimedia

Teleskopi na Zemlji pronašli su dokaze o inteligentnom vanzemaljskom životu, a dokaz će biti objavljen za manje od mesec dana, tvrdi jedan filmski stvaralac, prenosi Daily Mail.

Sajmon Holand, koji je radio na dokumentarcima za BBC i NASA projekte, rekao je da je program koji podržava Oksford tiho identifikovao "ne-ljudsku inteligenciju u našoj galaksiji."

Signal — petočasovni rafal radio talasa — izgleda da potiče iz regiona oko Proksime Kentauri, zvezde udaljene oko 4,2 svetlosne godine od Zemlje.

Tim iz Oksforda potvrdio je da analiziraju signal, ali nisu otkrili verovatni izvor.

"Traže detalje, zbog čega se odlaže objavljivanje vesti," rekao je Holand za DailyMail.com o neobičnom radio signalu, o kojem se vodi intenzivna rasprava otkako su ga astronomi prvi put otkrili 29. aprila 2019.

Holand je opisao signal kao trenutno u "zoni niskih informacija", terminu koji je skeptik Mik Vest skovao da bi opisao slučajeve u kojima uzbudljivi, ali minimalni podaci otežavaju nauci da isključi čak i najneverovatnije teorije.

"Tehničke prepreke sa kojima se suočavaju," rekao je Holand, "jesu to što je signal vrlo slab."

Međutim, pozivajući se na izvor sa direktnim saznanjima unutar projekta Breakthrough Listen, koji vodi Oksford, Holand je uveren da se gomilaju dokazi u prilog teoriji da signal potiče od napredne vanzemaljske vrste.

"Moj kontakt je viši administrator radio teleskopa u EU," rekao je Holand za DailyMail.com.

Breakthrough Listen je započet kao neprofitni istraživački projekat vredan 100 miliona dolara, iniciran od strane preduzetnika, investitora i fizičara Jurija Milnera u januaru 2016.

Njegova radio teleskopska potraga za vanzemaljskom inteligencijom (SETI) samo je deo šireg Milnerovog programa, Breakthrough Initiatives.

Od 2023. godine, Breakthrough Listen vodi fizičar dr Endru Simion sa Oksfordskog univerziteta u Velikoj Britaniji.

Prema Holandu, Breakthrough Listen je na pragu potvrde da je njihov glavni kandidat za poruku od vanzemaljske civilizacije, BLC-1, prava stvar.

Projekat je prvi put primetio BLC-1 preko australijskog radio teleskopa Parkes 2019. godine, ali su do 2021. astronomi tima zaključili da je verovatno lažan pozitivan rezultat ili "artefakt zemaljske interferencije iz ljudskih tehnologija."

Ukratko, iako se činilo da BLC-1 potiče iz sveta u orbiti oko zvezde Proksima Kentauri, tim je primetio druge signale sa Zemlje slične ovom.

Njihov privremeni zaključak 2021. bio je da je BLC-1 mnogo verovatnije neka neidentifikovana radio talasna zagađenja sa Zemlje, možda čak iz Australije.

Međutim, Holand je rekao da Breakthrough Listen možda menja svoje mišljenje.

"Signal, umesto da bude džinovski šum svega u svemiru koji čujemo kroz sve radio teleskope, bio je uskog elektromagnetnog spektra," objasnio je.

"To je izvor sa jedne tačke," naglasio je Holand u svom intervjuu u četvrtak, misleći da mu je rečeno da signal verovatno nije lokalni ili šum iz dubokog svemira.

"Pronašli su dokaz o tehnološkom potpisu sa druge planete," rekao je.

Holand, popularni edukator iz oblasti nauke poznat kao "Profesor Sajmon" na YouTube-u, imao je dugu karijeru snimajući filmove za BBC, Smithsonian TV i PBS Nova, kao i za NASA-in projekat "Pronalaženje asteroida ubica Zemlje" Univerziteta na Havajima.

"Ja sam penzionisani montažer BBC-a, odeljenje za specijalne dokumentarce," sažeo je Holand za DailyMail.com. "Predavao sam medijske studije na diplomskom nivou nakon odlaska iz BBC-a."

Holand je rekao da veruje, na osnovu svojih razgovora sa insajderima i svoje analize, da je Breakthrough Listen sada u trci sa kineskim istraživačima da objavi svoje revolucionarne nalaze.

"Kinezi bi mogli da ih prestignu, sa svojim FAST programom," rekao je Holand za Mirror. "To je najveći teleskop na svetu nakon Areciba."

Zanimljiva objava — koja je skoro odmah povučena — iz kineske publikacije Science and Technology Daily objavila je da je FAST otkrio vanzemaljski signal 2022. godine.

Međutim, kineska vlada, poznata po zatvorenosti, još uvek nije pojasnila povlačenje objave ili da li je FAST bio usmeren na isti BLC-1 signal.

Holand je rekao da i Breakthrough Listen i kineski naučnici očekuju da uskoro objave vest o potvrđenom signalu od vanzemaljske civilizacije.

Međutim, poslednji javni komentari Breakthrough Listen-a o misteriji BLC-1 potiču iz oktobra 2021, kada su njihovi radio astronomi više naginjali ideji da je ovaj neobični signal zapravo poticao sa Zemlje.

Iako je BLC-1 imao "karakteristike koje su u velikoj meri bile u skladu sa hipotetičkim tehno-potpisima," tim je zaključio da su to verovatno bili signali sa Zemlje koji su ometali njihove pokušaje da osluškuju udaljene svetove.

Signal radio talasa prvobitno je otkriven u aprilu i maju 2019. godine sa australijskog teleskopa Parkes na frekvenciji od 980 MHz.

"Originalni signal koji je pronašao Šejn Smit nije bio očigledan kada je teleskop usmeren dalje od Proksima Kentauri," rekla je tada dr Sofija Šejk, radio astronom i astrobiolog iz projekta Breakthrough Listen.

Proksima Kentauri je udaljena 4,2 svetlosne godine od Zemlje i ima dve potvrđene planete, gasnog diva nalik Jupiteru i stenoviti svet nazvan Proksima b u nastanjivoj zoni — ključne karakteristike zvezdanog sistema koje i dalje uzbuđuju naučnike zbog njegovih izgleda da budu dom za vanzemaljski život.

Istraživači Breakthrough Listen-a skenirali su sistem zvezde Proksima Kentauri kroz širok spektar frekvencija, od 700 megaherca do 4 gigaherca "(drugim rečima, obavljajući ekvivalent podešavanja na preko 800 miliona radio kanala u isto vreme," prema njihovoj izjavi u to vreme.

Pronašli su četiri miliona signala, koji su na kraju smanjeni na milion nakon isključivanja onih sa statičnim pozicijama.

Istraživači su usmeravali teleskop Parkes ka zvezdi i zatim ga sklanjali, ponavljajući "uključi-isključi" obrazac nekoliko puta, što ih je ostavilo sa 5.160 mogućih kandidata.

Iako je tim brzo isključio smetnje sa satelita ili drugih ljudskih letelica, počeli su da sumnjaju da je pokvarena oprema blizu radio teleskopa Parkes u Australiji stvorila BLC-1.

Kada su dr Šejk i njene kolege ponovo analizirali signal, otkrili su da je automatski program za sortiranje signala ignorisao nekoliko sličnih signala koji su ličili na BLC-1, ali emitovali na drugim frekvencijama.

Dr Šejk je tada rekla za časopis Nature da sumnja da signal dolazi iz lokalnog pokvarenog elektronskog uređaja, poput telefona ili kompjutera, neposredno pre nego što je uređaj isključen radi popravke.

Signal je sadržao opseg frekvencija, kako je tim objavio u svojoj studiji u časopisu Nature, koji je "bio u skladu sa uobičajenim frekvencijama oscilatora u digitalnoj elektronici."

"Uzevši u obzir gomilu od miliona signala, najverovatnije objašnjenje je da je to ipak prenos ljudske tehnologije koja se slučajno 'ponašala čudno' baš na način koji je prevario naše filtere," rekla je dr Šejk 2021. godine.

(Telegraf Nauka/Daily Mail)