Otkriveni najveći mlazovi supermasivne crne rupe: To menja naše razumevanje univerzuma

T. B.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Astronomi su otkrili da se suprotstavljeni mlazovi crnih rupa protežu na neverovatnih 23 miliona svetlosnih godina, sa potencijalom da utiču na strukturu univerzuma

Astronomi su otkrili Porfiriona, najduži par mlazova crne rupe ikada zabeleženih, čiji mlazovi plazme i čestica se protežu na neverovatnih 23 miliona svetlosnih godina. Ovo otkriće, koje je objavljeno 18. septembra u časopisu Nature, predstavlja revoluciju u našem razumevanju načina na koji supermasivne crne rupe utiču na evoluciju galaksija i strukturu univerzuma kao celokupne, piše Science news.

Tradicionalno, astronomi su verovali da svi mlazovi crnih rupa ostaju unutar svojih domaćih galaksija ili vrlo blizu njih. Međutim, Martejn Oiaj, astrofizičar sa Caltecha, na konferenciji za novinare održanoj 16. septembra, izneo je dokaze da supermasivne crne rupe ne samo da imaju uticaj na galaksiju, već i na kozmičku mrežu koja ih okružuje.

Porfirion, nazvan po pobunjenom divu iz grčke mitologije, primećen je u posmatranjima iz LOFAR-a, mreže radio talasnih detektora u Holandiji. Ovaj novi par mlazova nadmašuje prethodni rekord za oko 7 miliona svetlosnih godina, što ukazuje na to da njegov uticaj može prevazići granice običnih galaksija. Sam naziv Porfirion podseća nas na legendu o divovima iz mitologije, čime se naglašava snaga i veličina ovog fenomena.

Zanimljivo je da se tehnologije poput LOFAR-a koriste za otkrivanje mlazova i crnih rupa, što omogućava astronomima da proučavaju objekte koji su daleko i često nevidljivi u optičkim teleskopima. Ova vrsta tehnologije predstavlja ključni alat u modernoj astronomiji, omogućavajući nova otkrića koja menjaju naše razumevanje svemira.

Astronomi veruju da sve velike galaksije sadrže supermasivne crne rupe u svom središtu, a mnoge od njih ispaljuju visokoenergetske fontane naelektrisanih plazmi u svemir. Ovi mlazovi ne samo da utiču na strukturu galaksije u kojoj su smešteni, već mogu da usporavaju ili čak potpuno obustavljaju formiranje zvezda. Na primer, mlazovi iz crnih rupa u našoj galaksiji, Mlečnom Putu, imaju sličan efekat, ali Porfirion je mnogo veći i moćniji.

Zanimljivo je napomenuti da su mlazovi Porfiriona postojali u ranoj epohi istorije univerzuma, kada je on imao otprilike polovinu svoje trenutne starosti, a filamenti kosmičke mreže su bili bliži nego što su danas. Ovo nam pruža dragocene uvide u to kako su se galaksije formirale i razvijale kroz vreme. Oiaj i njegove kolege izračunali su da bi mlazovi mogli da se protegnu na dve trećine puta preko praznina između kosmičkih filamenata, što dodatno ukazuje na njihovu moć.

Naime, filamenti kosmičke mreže predstavljaju kostur svemira, čineći ključnu ulogu u formiranju galaksija i drugih struktura. U ovom kontekstu, mlazovi iz crnih rupa deluju kao agenti koji mogu menjati dinamiku ovih filamenata.

Porfirion nije jedini. Građanska naučna inicijativa za identifikaciju drugih velikih mlazova crnih rupa otkrila je više od 10.000 mlazova koji se protežu otprilike 3 miliona svetlosnih godina ili više, iako nijedan nije toliko veliki kao Porfirion. Ovo otkriće sugeriše da veliki sistemi mlazova crnih rupa možda nisu toliko retki kao što se ranije mislilo, što može značiti da bi mogli imati veći uticaj na strukturu univerzuma nego što smo očekivali.

- Ti veliki sistemi mlazova crnih rupa možda su manje retki nego što smo mislili. Tako da bi mogli imati veći uticaj nego što smo očekivali - izjavio je Oiaj.

Ovo otvara vrata za nova istraživanja koja bi mogla da dovedu do otkrića novih mlazova i bolje razumevanja njihove uloge u evoluciji galaksija.

Zanimljivo je da su mlazovi crnih rupa ključni za razumevanje kako se formiraju zvezde. U nekim slučajevima, mlazovi mogu izazvati "zavrtanje" gasa, što može podstaći formiranje novih zvezda. Ovo je posebno značajno jer zvezde predstavljaju osnovne građevne blokove univerzuma.

U zaključku, otkriće Porfiriona otvara nova pitanja i mogućnosti za istraživanje, dok istovremeno produbljuje naše razumevanje kompleksnog i fascinantnog sveta crnih rupa i njihovih mlazova u svemiru. Ova istraživanja ne samo da proširuju naše razumevanje crnih rupa, već i njihove uloge u oblikovanju kosmičkih struktura. Očekuje se da će buduće studije i dalja posmatranja pomoći astronomima da bolje razumeju načine na koje ovi ogromni objekti utiču na evoluciju galaksija i razvoj univerzuma.