Muški komarci ponekad takođe mogu biti krvožedni i možda prenose bolesti

D. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako mužjaci ne mogu da isisavaju krv kao ženke, ipak je jedu u određenim okolnostima.

Foto: Wikipedia/James Gathany, Public domain, via Wikimedia Commons

Muški komarci su možda skoro jednako krvožedni kao ženski u određenim okolnostima, sugeriše novo istraživanje. To je protivno shvatanju da samo ženski komarci ujedaju, piju krv i šire bolesti, dok muški srkuću nektar.

Nalazi ukazuju da muški komarci nisu potpuno bezopasni i da možda imaju malu ulogu u širenju bolesti.

Muški komarci Culex tarsalis i Aedes aegypti, koji u normlanim okolnostima nisu zainteresovani za krv, hraniće se krvlju kad je vlažnost niska i ne mogu doći do šećera.

Entomolozi sa Pensilvanijskog državnog univerziteta primetili su da se neki muški komarci ponekad hranili krvlju kroz tanku veštačku membranu pošto su istraživači smanjili vlažnost i sklonili njihove uobičajene obroke sastavljene od nektara.

U cilju otkrivanja da li bi žedni mužjaci pokušali da isisaju krv neke osobe, istraživač je gurnuo šaku u kaveze sa muškim komarcima. Napojeni komarci su ga uglavnom ignorisali, ali su žedni ispitivali njegovu kožu. Jedan ga je čak ugrizao, jedva probivši u prvi sloj kože, što nije bilo očekivano.

Dugački cevasti delovi usta mužjaka nisu sposobni da prodru dovoljno duboko kako bi izvukli krv. Međutim, ogrebotina koju je na koži napravila mačka omogućila je testiranje da li mogu da dođu do krvi na drugi način. Žedni muški komarci su sisali krv iz otvorene rane.

U drugom eksperimentu, mužjaci A. aegypti koji su genetskim inženjeringom onesposobljeni da osete vlažnost nisu se hranili krvlju češće kad je vlažnost bila niska. Ovi nalazi govore da bi muški komarci mogli konzumirati krv kako bi utažili žeđ.

Jedno ranije istraživanje je pokazalo da je krv toksična za muške komarce Culex quinquefasciatus, i naučnici su mislili da muški komarci nisu sposobni da svare krv. Međutim, novi eksperiment je pokazao da krvlju nahranjeni muški C. tarsalis komarci žive jednako dugo kao oni koji nisu konzumirali krv, čak i malo duže.

U prirodi, A. aegypti je glavni prenosilac žute groznice, ali takođe može prenositi zika, čikungunja i denga groznicu, dok ženski C. tarsalis može prenositi groznicu zapadnog Nila, encefalitis Sent Luisa i srodne bolesti. Muški C. tarsalis komarci mogu biti inficirani virusom zapadnog Nila i proizvoditi zarazni virus u pljuvački poput ženskih.

Istraživači sumnjaju da su muški komarci važni prenosioci bolesti, ali se mora preispitati mišljenje da se ne hrane krvlju i istražiti da li, u retkim slučajevima, mogu biti sposobni da šire viruse.

(Telegraf Nauka/Science News)