Zastrašujuća zaraza kosi foke: Opasna bolest prvi put napala morske sisare, a glavni krivac su šakali

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veruje se da se bolest pojavila još u avgustu 2022. godine

Foto: Aga Karmol/Solent News & Photo Agency / Solent News / Profimedia

Besnilo se širi među fokama u Južnoj Africi, utvrdili su naučnici iz te zemlje. Veruje se da je ovo prvi put da je opasni virus prešao na morske sisare.

Najmanje 24 smeđe foke krznašice (Arctocephalus pusillus) uginule su ili su uspavane na različitim lokacijama na zapadnoj i južnoj obali, a razlog za to je besnilo, saopštila je dr Lesli van Helden, državni veterinar, prenosi Phys.org.

Besnilo je opasna zarazna bolest koja pogađa sisare, a mogu je dobiti i ljudi. Kada se simptomi pojave, ova bolest je skoro uvek fatalna. Najčešće se širi preko pljuvačke, uglavnom ugrizima. Virus je odavno identifikovan kod rakuna, kojota, lisica, šakala i domaćih pasa. Međutim, nikad do sad nije zabeleženo da se širi kod morskih sisara, rekli su dr Van Helden i saradnici.

Jedini slučaj zaraze besnilom kod morskog sisara bio je slučaj prstenaste foke u Norveškoj ranih osamdesetih. Tada je foku ujela besna lisica, ali se besnilo nije raširilo na druge foke.

Zvaničnici su otkrili besnilo kod smeđih foka krznašica nakon što je u junu jedna od njih ujela psa na plaži u Kejptaunu. Pas je zaražen besnilom, pa je to pokrenulo analizu leševa foka. Otkriveno je da je oko 20 primeraka bilo pozitivno.

Naučnici istražuju kako se širi besnilo među fokama, kao i da li su velike kolonije u kojima one žive sada ugrožene i da li je moguće zaustaviti širenje zaraze.

Foto: Paula Joyce / Alamy / Alamy / Profimedia

- Ovo je veoma, veoma novo. Mnogo istraživanja je potrebno jer je mnogo nepoznatih – rekao je Greg Hofmejr, pomorski biolog koji se bavi proučavanjem foka u Južnoj Africi.

Veruje se da ima oko dva miliona foka koje se sele između Južne Afrike, Namibije i Angole. Najverovatnije je, rekao je Van Helden, da su šakali iz Namibije, koji napadaju mladunce foka, prvi preneli besnilo na ove morske sisare. Zvaničnici kažu da se besnilo među fokama najverovatnije pojavilo još u avgustu 2022.

Besnilo je teška zaraza bolest koju uzrokuju lisavirusi, a širi se kada zaražena životinja ujede drugu. Najčešće zaražene životinje su psi i lisice, a prema podacima američkih Centara za kontrolu bolesti, besnilo ubije oko 70.000 ljudi svake godine. Vakcina za besnilo postoji i efikasna je ako se da na vreme.

(Telegraf Nauka / Phys.org)