Zmija šokirala naučnike: Rešena misterija neverovatnog stvorenja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lažne vipere imaju lažne očnjake kojima plaše predatore i prave kojima ubijaju plen

Clement Carbillet / AFP / Profimedia

Evolutivna istorija lažne vipere ili lažne otrovnice, zmije koja naseljava velike delove Azije i imitira ekstremno otrovne zmije prilikom samoodbrane, konačno je rešena. Ovo neverovatno stvorenje predstavlja potpuno jedinstvenu granu na drvetu života zmija, pa je prebačena je u novu familiju nazvanu Psammodynastidae, objavljeno je u studiji u Scientific Reports.

Ova mala, prgava zmija dugo je bila zagonetka za naučnike zbog nerešene evolutivne isorije. Da bi je rešili, istraživači su analizirali DNK sekvence više od 4.500 gena i nekoliko desetina tomografskih skenova visoke rezolucije, prenosi Phys.org.

- Lažne vipere su deo superfamilije Elapoidea, velike grupe koja čini petinu svih zmija. Evolutivna diverzifikacija unutar ove superfamilije dogodila se veoma brzo pre oko 50 miliona godina. Rapidna diverzifikacija je verovatno najizazovniji evolucioni scenario za genetičare i biologe – rekao je Sunadan Das, istraživač Univerziteta u Helsinkiju i autor studije.

Lažne vipere ili Psammodynastes pulverulentus ne samo da izgledaju kao otrovnice koje žive po drveću, već se i ponašaju kao one. Intrigantno je to što imaju lažne očnjake u vilici kojima varaju predatore da misle da imaju otrov. Međutim, imaju i prave očnjake u zadnjem delu vilice, u kojima postoji slab otrov efikasan samo na gušterima kojima se hrane. Superfamilija Elapoidea ima više familija zmija sa različitim vrstama očnjaka i otrova, a primer su kobre i mambe.

Drugu potpuno novu familiju unutar Elapoidea – Micrelapidae – otkrili su 2023. Das i profesor Juha Merila.

- Otkriće nove familije bilo koje vrste kičmenjaka je veoma retko, to je fenomen koji se dešava jednom u veku. Ovo je životni uspeh za evolucione biologe – rekao je Das.

Kako se naglašava, filogenetska pozicija lažnih vipera utabaće put za bolje shvatanje razvoja otrova i očnjaka kod zmija.

(Telegraf Nauka / Phys.org)