Bilo je to kao da je uz večeru progutala i tanjir: Riba pojela džinovsku školjku i to ju je ubilo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemački naučnici otkrili su fosil ribe sa gotovo netaknutom školjkom amonita, izumrle vrste morskih glavonožaca, zaglavljenom u njenom stomaku

Riba nalik tuni, koja je živela u vreme dinosaurusa, preminula je jer je pojela džinovsku školjku preveliku za njen stomak, pa se ili ugušila ili joj je pokidan stomak, pokazalo je najnovije istraživanje fosila vrste Pachycormus macropterus, a piše LiveScience.

Nemački naučnici otkrili su fosil ribe sa gotovo netaknutom školjkom amonita, izumrle vrste morskih glavonožaca, zaglavljenom u njenom stomaku.

- Ovo je prvi put da je fosilizovana riba otkrivena sa gotovo nedirnutim, ogromnim amonitom u telu – rekao je za LiveScience Semjuel Kuper, doktorand Državnog muzeja prirodne istorije Štutgarta.

Fosil je prvobitno iskopan blizu ovog nemačkog grada 1977, ali je onda bio zaturen u fiokama muzeja sve dok istraživači nisu rešili da ponovo bace pogled na njega i vide kako je ova riba umrla.

- Ako želite da napravite zaista uzbudljivo otkriće u paleontologiji, ne morate uvek da posetite kamenolom, liticu ili da tragate za fosilima. Nekad je dovoljno otići u lokalni muzej i zatražiti im da otvore neke fioke – rekao je Kuper, koji je opis fosila objavio u žurnalu Geological Magazine.

Pre oko 180 miliona godina, tokom doba jure, jugozapadna Nemačka bila je pod toplim, plitkim morem u kome su živele nege džinovske vrste poput ihtiosaura i plesiosaura. Među tim ogromnim životinjama živele su i druge morske životinje poput Pachycormusa macropterusa, tanke ribe duge oko jedan metar nalik tuni.

Paleontolozi veruju da je ova riba jela uglavnom meku hranu poput lignji, navodi Kuper, ali da je onda jednog dana rešila da nešto promeni.

Fosil jasno pokazuje da je kraj njene kičme fosilizovan i deo oklopa amonita i da je verovatno reč o prevelikom zalogaju.

- To je pandan situaciji u kojoj čovek reši da uz večeru pojede i manji tanjir – rekao je Kuper.

On spekuliše da je riba bila zbunjena kada je rešila da pojede amonita. Ispitivanje je pokazalo da je riba progutala oklop i da se ili ugušila zbog toga ili joj je oklop pokidao unutrašnje organe.

- Sve ovo daje zanimljivu sliku o tome šta se dešavalo – rekao je Kuper.

(Telegraf Nauka/LiveScience)