Četvoromesečne bebe pokazuju znake samosvesti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bebe stare samo četiri meseca mogu da shvate interakciju svojih tela sa okolnim prostorom.

Eksperti sa Birmingemskog univerziteta prikazali su bebama loptu na ekranu koja se približava ili udaljava. Kad im je lopta bila najbliže, bebe su „dodirnute“ (malom vibracijom) po ruci dok je merena njihova moždana aktivnost.

Istraživači su otkrili da sa već četiri meseca starosti bebe imaju razvijenu somatosenzornu (taktilnu) moždanu aktivnost kad dodiru prethodi približavanje objekta.

Nalazi pokazuju da je čak i tokom prvih nekoliko meseci života, čak i pre nego što bebe nauče da posegnu za predmetima, multisenzorni mozak sposoban da pravi veze između onoga što beba vidi i onoga što oseća. To znači da bebe mogu da osete prostor oko sebe i razumeju interakciju svojih tela sa tim prostorom. To se ponekad naziva peripersonalni prostor, piše MedicalXpress.

Naravno, ljudi to stalno rade kao odrasli, koristeći naša udružena čula da odrede gde su u prostoru i predvide kad će dodirnuti neki predmet ili ne. Međutim, sad kad znamo da bebe u ranim fazama svog razvoja počinju da pokazuju znakove toga, postavljaju se pitanja koliko su te sposobnosti naučene ili urođene.

Takođe je ispitivano kako neki neočekivani „dodir“ utiče na neke starije bebe. Otkriveno je da kod beba starih osam meseci, kad dodiru po ruci prethodi udaljavanje lopte na ekranu, moždana aktivnost pokazuje znake iznenađenosti.

Bebe nisu očekivale dodir s obzirom na smer kretanja objekta. To pokazuje da, dok bebe prolaze kroz prvu godinu života, njihovi mozgovi grade kompleksniju svest o postojanju svog tela u prostoru koji ih okružuje.

Istraživači se nadaju da će proučavanje odraslih baciti svetlo na vrste moždane aktivnosti u pravcu kojih se bebe razvijaju. Takođe se nadaju da će videti da li rani znakovi tih „multisenzornih“ sposobnosti postoje kod novorođenčadi.

Nije lako raditi sa tek rođenim bebama pošto ogroman deo vremena provode spavajući i jedući. Biće fascinantno ako bebe stare samo nekoliko dana poseduju osnove za osećaj svojih tela u prostoru. Mogli bismo posmatrati nastajanje ljudske svesti, kažu psiholozi.

(Telegraf Nauka/MedicalXpress)