Nil pretvoren u reku krvi, počinje sudnji dan? Brutalna laž! „Dokaz“ kraja sveta je snimak s drugog kontinenta

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na TikToku, Fejsbuku i Tviteru ovih dana deli se snimak za koji se tvrdi da je nastao u Egiptu 9. novembra 2023, ali jednostavna provera pokazuje da je reč o jezeru Laguna roha u Čileu

Printskrin: TikTok/YouTube

Reka Nil je 9. novembra 2023. postala krvava i, u skladu proročanstvom iz Otkrovenja Jovanovog, to znači da počinje kraj sveta i bliži nam se sudnji dan, tvrdnja je koja se pojavila na TikToku, Fejsbuku i Tviteru ovih dana. Međutim, proučavanje snimaka jasno demonstrira da na njima nije najduža reka u Africi već jezero Laguna roha iz Čilea, poznato po neverovatnoj boji.

- Želite da mi kažete da reka Nil 9. novembra 2023. izgleda ovako? - kaže izvesni korisnik TikToka @alexgarrett94 prikazujući crvenu vodu.

Šta kaže Otkrovenje

Preko snimka te crvene vode pojavljuje se citat iz Otkrovenja (Gl. 16, 3-4):

„I drugi anđeo izlli čašu svoju u more; i posta krv kao od mrtvaca, i svaka duša živa umre u moru. I treći anđeo izli čašu svoju na reke i na izvore vodene; i posta krv.“

- Ne znam za vas, ljudi, ali mogu da vam kažem bez sumnje da je ovo još jedan znak kraja sveta. I najstrašnija stvar je gledati video poput ovog, gledati sve znake, gledati znake vremena, videti glasine o ratu, videti šta se dešava u Izraelu, u Jerusalimu, na Bliskom istoku uopšte, videti opadanje morala čak i u Americi, a onda skretati pogled, živeti svoj život i ne brinuti o tome. Ljudi, Isus Hrist se vraća uskoro. Isus se vraća i to ne po devojku, vraća se po nevestu – vernike koji su zaljubljeni u Hrista, koji nisu predali sebe običajima ovog sveta, zlu ove generacije, već su rođeni ponovo i spaseni i spasavaju sebe od ove perverzne i nepristojne generacije. Vreme je da se pogleda u nebo za naše iskupljenje – navodi muškarac sa snimka, verovatno alexgarrett94.

Sličan snimak zakačilo je još nekoliko korisnika TikToka, pa tako korisnik jayrscottyy navodi je reka Nil u Egiptu pocrvenela, a da je Eufrat presušio. Dok se u pozadini vrti potpuno isti snimak koji je napravio i alexgarrett94 (zanimljivo je da na njegovom nalogu nema ovog snimka, ali se vidi da je reč o istoj osobi koja govori na snimku koji je potpisala, a dele ga drugi korisnici društvenih mreža) stoji i sledeća poruka:

„Otkrovenje se ostvaruje, slava Bogu. Bog je rekao da će se to desiti, sada se dešava. Ljudi još ne veruju.“

Poređenje topografije

Poređenje planina oko navodnog crvenog Nila (levo), sa snimkom Lagune rohe sa TikToka (u sredini) i sa JuTjuba (desno)... Printskrin: TikTok/YouTube

Naravno da ne veruju kada već jednostavna provera po internetu pokazuje da je reč o brutalnoj laži jer na snimku uopšte nije Nil, već Laguna roha u Čileu, jezero poznato po karakterističnoj crvenoj boji po kome je i dobilo i ime koje u prevodi znači baš to – crvena laguna.

Tako je USA Today proverio slike na snimku i uporedio sa topografijom neobičnog jezera u Čileu i dokazao da je je reč o jezeru iz Čilea, a slično je dokazao i Rojters poredeći snimak sa satelitskim snimcima. Pomorski biolog Valter Zilfeld rekao je za AP da se bavio istraživanjima u oblasti gde se Laguna roha nalazi i je na snimku to jezerce. Kako je objasnio, voda je crvena zbog boje minerala.

Da je reč o „crvenoj laguni“, a ne o Nilu pokazuje i snimak jezera koji je turistička organizacija Aventura South America objavila na svom Jutjub kanalu pre punih šest godina, mnogo pre spomenutog 9. novembra, a gde se vide potpuno iste planine i ista crvena boja vode.

(Telegraf)