Ekspresno razaranje ćelija u mozgu: Ova hrana prebrzo utiče na sposobnost pamćenja
Ishrana na mozak utiče mnogo više nego što mislimo.
To je pokazala nova studija istraživača sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Severne Karoline (UNC), objavljena u žurnalu Neuron.
U istraživanju je otkriveno kako nezdrava hrana („džank fud“) menja veze u memorijskom centru mozga, što dovodi do rizika od kognitivne disfunkcije. Novo istraživanje otvara vrata za rane intervencije koje mogu sprečiti čak i dugoročni gubitak pamćenja povezan sa gojaznošću, saopštio je Medicinski fakultet UNC.
Istraživači su otkrili da posebna grupa moždanih ćelija u hipokampusu, nazvana CCK interneuroni, postaje preterano aktivna nakon ishrane bogate mastima (HFD), a usled smanjene sposobnosti mozga da dobija glukozu. Ova preterana aktivnost ometa način na koji hipokampus obrađuje pamćenje, čak i nakon samo nekoliko dana ishrane bogate mastima. Ovakav tip ishrane podseća na tipičnu nezdravu hranu u zapadnjačkom stilu, bogatu zasićenim mastima, poput čizburgera i pomfrita. Otkriće je takođe pokazalo da protein nazvan PKM2, koji kontroliše kako moždane ćelije koriste energiju, igra ključnu ulogu u ovom problemu.
- Znali smo da ishrana i metabolizam mogu uticati na zdravlje mozga, ali nismo očekivali da ćemo pronaći tako specifičnu i ranjivu grupu moždanih ćelija, CCK interneurone u hipokampusu, na koje direktno utiče kratkotrajno izlaganje ishrani bogatoj mastima. Ono što nas je najviše iznenadilo jeste koliko brzo su ove ćelije promenile svoju aktivnost kao odgovor na smanjenu dostupnost glukoze i kako je samo ta promena bila dovoljna da naruši pamćenje – rekla je dr Huan Song, profesorka farmakologije na Medicinskom fakultetu UNC i glavna autorka studije.
Modeli miševa su stavljeni na ishranu bogatu mastima, koja podseća na masnu nezdravu hranu, pre početka bihevioralnog testiranja. U roku od 4 dana ishrane bogate mastima, rezultati su pokazali da su CCK interneuroni u memorijskom centru mozga postali abnormalno aktivni. Rezultati sugerišu da masna nezdrava hrana može uticati na mozak gotovo odmah, mnogo pre pojave gojenja ili dijabetesa.
(Telegraf Nauka/UNC Health)