Čupa sebi nogu samo da preživi i ide dalje: Inženjeri osmislili jedinstvenog robota

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najveća inovacija su zglobovi neobične mašine

Silikonski robot veličine dlana napravljen u laboratoriji u Konektikatu kreće se napred tako što savija i izdužuje telo, poput gusenice. Međutim, ako nešto padne na njegovu nogu i onemogući mu kretanje, on za nekoliko sekundi čupa sopstvene udove i nastavlja da se kreće.

Robot, koji amputira svoje udove kao što gekon može da otkači svoj rep, proizvod je inženjera sa Univerziteta u Jejlu, piše CNN Science.

Najveća inovacija su zglobovi robota. Supstanca koja ih drži ima gustinu gume na sobnoj temperaturi. Kada se zagreje, postaje poput tečnosti i omogućava odvajanje.

Zglobovi rade i na suprotan način. Mogu da se spoje sa modularnom mašinom. U laboratorijskim uslovima u jednom trenutku na taj način spojila su se tri robota.

Većina modernih robota pravi se od čvrstih materijala poput metala i plastike, ali sve je više i takozvanih „mekih“ robota jer mogu da se kreću po teškim terenima i obavljaju zadatke koje njihove „čvrste kolege“ ne mogu.

- Funkcionalnost ovog robota može da se menja prema potrebama i zahtevima – rekao je Biliž Jang, istraživač Odeljenja za mehaničko inženjerstvo i materijale i vođa istraživanja čiji su rezultati objavljeni u žurnalu Advanced Materials u maju.

„Meki“ roboti danas se koriste za poslove poput branja jagoda, ali to nije dovoljno rašireno, rekla je za CNN Science Ju Džun Tan, vanredna profesorka Nacionalnog univerziteta Singaputa.

- Robot koji može da amputira udove je veoma, veoma zanimljiva inovacija koja može da se koristi u mnogo različitih polja – dodala je ona.

Biliž Jang naglašava da priroda već ima svoja rešenja.

- Umesto da krećemo od nule možemo da koristimo prirodu kao inspiraciju – dodao je on.

(Telegraf Nauka/CNN Science)