U građevini staroj 3.200 godina pronađen je drevni egipatski mač, a na njemu urezano NJEGOVO IME!

I. Ć.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Werner Forman / akg-images / Profimedia

Arheolozi u Egiptu otkrili su 3.200 godina stare ostatke vojne kasarne koja sadrži mnoštvo artefakata, uključujući mač sa hijeroglifima koji prikazuju ime Ramzesa II.

Struktura sadrži niz skladišnih prostorija koje su se koristile za čuvanje žita i peći za pečenje. Tim je takođe pronašao ostatke keramike u kojoj su bile kosti životinja, uključujući ribe. Takođe su nađene i grobnice krava na lokalitetu, rekao je Ahmed El Kharadli, arheolog iz egipatskog Ministarstva turizma i antikviteta, koji je vodio iskopavanja, za Live Science u mejlu.

Krave su u drevnom Egiptu simbolizovale "snagu, obilje i prosperitet, jer su bile poštovane kao nebeska božanstva", navodi se u prevedenoj izjavi egipatskog Ministarstva turizma i antikviteta. Međutim, El Kharadli smatra da su u ovom slučaju krave verovatno bile korišćene za ishranu. On je naveo da su kosti krava pronađene u silosu blizu peći, "što potvrđuje da su verovatno bile podeljene na delove i zatim uskladištene u silose nakon sušenja", rekao je El Kharadli.

Pored toga, arheolozi su otkrili ostatke oružja, uključujući bronzani mač sa ugraviranim imenom kralja Ramzesa II (vladao oko 1279-1213. pre n.e.). Mač je pronađen u maloj prostoriji u kasarni, blizu područja gde je neprijatelj mogao pokušati da prodre, što ukazuje na to da je ovaj mač bio namenjen za borbu, a ne samo za pokazivanje, rekao je El Kharadli.

Takođe su pronašli dva ispisana bloka od krečnjaka; jedan sadrži hijeroglifski natpis koji pominje Ramzesa II, dok drugi navodi zvaničnika po imenu "Baj", navodi se u izjavi.

Drevni Egipćani su postavili kasarnu duž vojnog puta u severozapadnom delu delte Nila. Njena lokacija bi omogućila trupama da se suoče sa grupama koje dolaze u deltu Nila iz zapadne pustinje ili preko Sredozemnog mora, navodi se u izjavi.

"Ovo je važno otkriće za razumevanje strategije, a posebno logistike egipatske vojske pod Ramzesom II", rekao je Piter Brand, profesor istorije i direktor Projekta velike hipostilne dvorane u Karnaku na Univerzitetu u Memfisu u Tenesiju. Druga vojna mesta izgrađena od strane Ramzesa II, poput utvrđenja, pronađena su u severozapadnom Egiptu, ali nisu tako dobro očuvana kao ovo, rekao je Brand, koji nije bio uključen u iskopavanje.

"Oružje pokazuje da je mesto bilo dobro naoružano i možda je čak bilo u stanju da proizvodi oružje na licu mesta", rekao je Brand za Live Science u mejlu. Bronzani mač je "verovatno bio dodeljen visokom oficiru kao kraljevska nagrada," dodao je Brand, napomenuvši da su "kraljevo ime i titule urezane na njemu povećale prestiž vlasnika i 'reklamirale' kraljevo bogatstvo, moć i velikodušnost."

Entoni Spalinger, profesor klasičnih studija i drevne istorije na Univerzitetu u Oklendu na Novom Zelandu, koji nije bio uključen u iskopavanje, rekao je da otkriće ovog lokaliteta dobro odgovara tekstualnim zapisima koji ukazuju da su Libijci postajala sve veća pretnja za Egipat. "Tvrđava/garnizon je bio namenjen kontroli ulaska u Egipat," rekao je Spalinger za Live Science u mejlu.

(Telegraf.rs/LiveScience)