Pokojnik je u grob stavljen u zgrčenom položaju i na levom boku: Nova otkrića na lokalitetu Svinjarička čuka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Muzej u Leskovcu objavio je šta je sve međunarodnim tim istraživača pronašao tokom iskopavanja na obali Svinjaričke reke, nedaleko od Lebana

Grobnica iz ranog bronzanog doba, ostaci stambenog objekta, nakit, keramički fragmenti, figurine i oruđe pronađeni su na lokalitetu Svinjarička čuka, gde se istraživanjima bavio međunarodni tim arheologa, objavio je Narodni muzej u Leskovcu na svojoj Fejsbuk stranici.

- Međunarodna arheološka istraživanja realizovana na lokalitetu Svinjarička čuka tokom avgusta i septembra tekuće godine pružila su novi uvid u dugotrajno naseljavanje ove oblasti. Od 2018. na lokalitetu se sprovode interdisciplinarna istraživanja međunarodnog karaktera, u okviru austrijsko-srpske naučne saradnje. Rezultati prethodnih istraživanja ukazali su na dugotrajno naseljavanje ove rečne terase, tokom starijeg i srednjeg neolita (od 6000. do 5500. pre nove ere), poznog bakarnog doba (kraj 4. milenijuma pre nove ere), srednjeg i poznog bronzanog doba, starijeg gvozdenog doba i srednjeg veka – navodi se u objavi Muzeja.

Stručni saradnik na međunarodnom projektu, ispred Narodnog muzeja u Leskovcu, je viši kustos arheolog Vladimir Stevanović, dodaje se u objavi.

- U sondi S1 nastavljen je rad na istraživanju kulturnih slojeva starijeg neolita (starčevačka kultura), koji su datirani u vreme prve polovine 6. milenijuma pre nove ere. Ovde su registrovani ostaci konstrukcije od pleteri i lepa, sa pratećim jamama za stubove, koji najverovatnije predstavljaju ostatke kakvog stambenog objekta. U sondi C1, koja je tokom ovogodišnje kampanje otvorena u centralnom delu lokaliteta, iskopavana je površina duga 7 i široka 3 metra. U južnom delu sonde registrovan je grob, najverovatnije iz perioda ranog bronzanog doba. Grobna konstrukcija sastojala se od kamenih ploča koje su najverovatnije formirale pravougaonu cistu, a pokojnik je na dno ciste položen u zgrčenom položaju na levom boku. Od grobnih priloga otkriveni su delovi nakita od plemenitog metala, naušnica i salteleon, položeni pored glave pokojnika – naveo je Muzej u Leskovcu.

Kako se dodaje, tokom iskopavanja pronađen je „veliki broj keramičkih fragmenata, antropomorfnih i zoomorfnih figurina, oruđa od različitih materijala, kao i drugih artefakata iz svih perioda zastupljenih na lokalitetu“.

Međunarodni tim, navodi Muzej, predvode prof. dr Barbara Horejš (Beč), dr Aleksandar Bulatović i dr Ognjen Mladenović (Beograd). Članovi tima su postdoktoranti, stručnjaci u oblasti analiza upotrebe kamenih alatki (L. Ditrih/Beč), mikromofrologije i radiokarbonskog datovanja (L. Vebster/Beč), porekla sirovina (M. Brandl/Beč), predmeta od okresanog kamena (B. Milić/Barselona), petroloških analiza (K.Burk/Beč), arheobotaničkih analiza (D. Filipović/Kil-Beograd), arheozooloških analiza, geofizike (K. Majer/Berlin) i geografije (S. Šnajder). Članovi tima su i arheolozi, inženjeri, tehničari i fotografi koji svojim eskpertizama doprinose terenskim istraživanjima (V. Stevanović/Leskovac, M. Burner, D. Blatner i F. Ostman/Beč).

(Telegraf Nauka)