• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sojuz sleteo na Zemlju, stiglo troje astronauta: Oleg postao čovek koji je najduže boravio u svemiru

A. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruska svemirska kapsula Sojuz MS-25 sletela na Zemlju sa trojicom astronauta

  • 0
Sletanje Sojuza Sletanje Sojuza u stepe Kazahstana... Foto: Tanjug/AP/Roscosmos space corporation

Ruska svemirska kapsula Sojuz MS-25 sletela je danas u stepu Kazahstana sa dva ruska kosmonauta i jednom američkom astronautkinjom koji su boravili na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS). Ova misija bila je rekordna, a Oleg Kononenko postao je čovek koji je najviše vremena proveo u svemiru.

Kapsula Sojuz sa Kononenkom i njegovim ruskim kolegom Nikolajem Čubom i Kononenkom, kao i astronautkinjom NASA Trejsi Koldvel-Dajson, sletela je na Zemlju u 11.59 po lokalnom vremenu, prenosi Rojters.

Sletanje Sojuza Trejsi Koldvel Dajson nakon sletanja... Foto: Tanjug/AP/Roscosmos space corporation

Kononenko i Čub su poleteli ka svemirskoj stanici 15. septembra 2023. godine i u petak su postavili rekord najduže kontinuirane misije na MSS boraveći u svemiru ukupno 374 dana.

Dajsonova je na svojoj trećoj misiji u svemiru provela je 184 dana na MSS. Ukupno devet astronauta trenutno je ostalo na Međunarodnoj svemirskoj stanici, uključujući Amerikance Buča Vilmora i Sani Vilijams koji borave u svemiru duže nego što je planirano. Osim njih, trenutno su u svemiru i troje kineskih astronauta koji se nalaze na kineskoj stanici Tjangong.

Oleg Kononenko Oleg Kononenko pred poletanje u orbitu 15. septembra 2023... Foto: Alexey Filippov / Sputnik / Profimedia

Oleg Kononenko još u februaru je oborio prethodni rekord kosmonauta Genadija Padalke, koji je u orbiti proveo 878, i postao čovek koji je najviše vremena proveo u svemiru. On je sada nakupio 1.110 dana u kosmosu i to tokom pet misija, pa je sada apsolutni rekorder.

Kononeko i Čub su postavili rekord po dužini misije na MSS, ali ne i u orbiti. Njihov zemljak Valerij Poljakov i dalje drži rekord za najduži boravak u svemiru u jednom cugu – on je na svemirskoj stanici Mir tokom 1994. i 1995. proveo 437 dana. Na drugom mestu je takođe ruski kosmonaut Sergej Avdejev, koji je 1998. i 1999. u svemiru boravio 379 dana. Kononeko i Čub su sada na trećem mestu, jer su bili na MSS 374 dana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>