• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkriveno! Ovako će da izgleda kineska baza na Mesecu, planiraju da je tamo sagrade do 2035!

I. Ć.

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
Kineska baza na Mesecu Foto: China National Space Administration

Odlučeno je - Kina planira do do 2035. godina sagradi bazu na južnom polu Meseca, piše Space.com.

Kinezi su otkrili da će planovi za mesečevu bazu biti sprovedeni u dve odvojene faze, što će na kraju dovesti do stvaranja serije čvorišta na površini Meseca i u njegovoj orbiti.

Početni projekat za Međunarodnu lunarnu istraživačku stanicu (ILRS), koju zajednički vode Kina i Rusija, predstavljen je u junu 2021. godine. Najavljeni su planovi za izgradnju osnovne robotske baze na Mesecu kroz pet lansiranja superteških raketa od 2030. do 2035. godine.

Kina je sada preuzela vođstvo u projektu i otkrila naprednije planove u dve faze za ILRS na drugoj Međunarodnoj konferenciji o istraživanju dubokog svemira u kineskoj provinciji Anhui 5. septembra.

Prva faza će biti završena oko 2035. godine u blizini južnog pola Meseca, a prošireni model će biti izgrađen do 2050. godine, prema rečima Vu Janhua, glavnog dizajnera kineskog projekta za istraživanje dubokog svemira, koji je govorio za medije na tom događaju.

Prošireni model će biti „sveobuhvatna lunarno-stanična mreža koja koristi stanicu u orbiti Meseca kao centralno čvorište, a stanicu na južnom polu kao primarnu bazu, i uključiće čvorišta za istraživanje na ekvatoru Meseca i na njegovoj suprotnoj strani,“ izvestila je državna medijska kuća Sinhua, prenoseći Vuove reči.

Dalji detalji uključuju da će ILRS biti napajan solarnim, radioizotopskim i nuklearnim generatorima. Infrastruktura će obuhvatiti komunikacione mreže između Meseca i Zemlje i mreže za visoku brzinu komunikacije na površini Meseca, lunarno vozilo poput „hopper-a“, bespilotno dugometražno vozilo i pritisne i nepritisne rover-e za posadu.

Značajno je da je Vu takođe izjavio da će prošireni model ILRS-a pomoći u postavljanju temelja za buduće sletanje s posadom na Mars.

Kina privlači partnere za ILRS. Tokom konferencije, Senegal je postao 13. zemlja koja se pridružila projektu. U međuvremenu, NASA predvodi Artemis, paralelan, ali odvojen program za vraćanje ljudi na Mesec. I Kina i NASA planiraju da pošalju astronaute na Mesec pre kraja decenije.

(Telegraf Nauka/Space.com)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>