• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Čudni zvuci čuju se iz svemirske letelice“: Misteriozni pulsirajući signal iz Starlajnera zbunio astronaute

Vreme čitanja: oko 2 min.

Buč Vilmor pozvao komandu u Hjustonu zbog neobičnog signala

  • 0
Starlajner Boingov Starlajner... Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Čudni zvuci čuju se iz svemirske letelice Boing Starlajner, prijavio je američkoj agenciji NASA astronaut Beri Buč Vilmor. Ovaj test pilot i istraživač svemira stigao je na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) u junu, na osmodnevnu misiju, ali je zbog kvara na Starlajneru, zajedno sa koleginicom Sunitom Suni Vilijams, zaglavljen u orbiti i tu će ostati do februara sledeće godine.

Letelica Starlajner trebalo bi da se odvoji od MSS u petak 6. septembra, a zatim da se dan kasnije spusti na Zemlju bez posade.

- Imam pitanje o Starlajneru. Čudni zvuci dolaze iz letelice… Ne znam šta ih izaziva – poruka je koju je Vilmor u subotu poslao kontoli misije u Hjustonu, prenosi Ars Technica.

Vilmor je zatim rekao da nije siguran da li je u pitanju nešto čudno u radio-vezi između letelice i stanice ili zvuk izaziva nešto drugo. Zato je zatražio od kontrole u Hjustonu da posluša da li postoje čudni zvuci u samoj letelici, tj. sa njenih zvučnika. Nekoliko minuta kasnije misija je javila da su se spojili sa Starlajnerom.

Sunita Vilijams i Bari Buč Vilmor Sunita Vilijams i Bari Buč Vilmor... Foto: NASA / AFP / Profimedia

Vilmor, koji je bio u Starlajneru, piše Ars Technica, stavio je mikrofon kraj zvučnika u letelici. Nakon toga se začuo blagi, ali specifični zvuk.

- Dobro, Buč, taj zvuk je prošao. Čini se da je zvuk pulsiranja, gotovo kao zvuk sonara – rekli su iz kontrole.

- Uradiću to još jednom, pa vas puštam da vidite da li možete da shvatite šta je ovo. Javite ako shvatite – rekao je Vilmor.

Razgovor i zvuk snimio je meteorolog iz Mičigena Rob Dejl. Nije još objavljeno šta je razlog zvuka sa Starlajnera.

- Postoji nekoliko zvukova koje ne bih želeo da čujem dok sam u mom svemirskom brodu. Jedan od njih je zvuk koji se čuje iz Starlajnera – poručio je na Iksu (Tviteru) Kris Hedfild, nekadašnji kanadski astronaut.

(Telegraf Nauka / Ars Technica)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>