• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

NASA: Astronauti zaglavljeni u svemiru, možda se vrate na Zemlju tek 2025.

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Buč Vilmor i Sunita Vilijams krenuli na osmodnevnu misiju, a mogli bi da ostanu na MSS do februara

  • 3
Dvoje američkih astronauta zaglavljeno na Međunarodnoj svemirskoj stanici američki astronauti SAD Foto: Tanjug/AP

Dvoje američkih astronauta zaglavljenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) od početka juna, a koji su tamo stigli svemirskim brodom Starlajner kompanije Boing, možda se neće vratiti na Zemlju do 2025. Razlog za to je što nije sigurno da je letelica bezbedna za povratak, rekli su zvaničnici NASA.

Američka svemirska agencija saopštila je u sredu da ispituje da li bi dva astronauta mogla da se vrate na Zemlju u letelici američke kompanije SpejsEks umesto u kapsuli Starlajnera, koja je opterećena problemima od lansiranja 5. juna, preneo je Independent.

Astronauti su stigli na ISS pre dva meseca za, kako je bilo planirano, osmodnevnu misiju.

Kao rezultat toga, povećavaju se šanse da će se astronauti Buč Vilmor i Sunita Vilijams vratiti na Zemlju u letelici Spejseksa, dok će se letelica Starlajner vratiti prazna. Vilmor i Vilijams bi mogli da se vrate na Zemlju u februaru 2025.

Kompanija Boing saopštila je u petak da i dalje stoji iza svemirske letelice Starlajner i da smatra da posada može bezbedno da se vrati na Zemlju. Kompanija ističe da podržava zahteve NASA da se obave dodatna testiranja i analize da bi se utvrdila bezbednost letelice.

Vraćanje astronauta u letelici Spejseksa bio bi veliki udarac za Boing, navodi britanski list, podsećajući da je let u junu bio prva misija posade na Starlajneru upućene na ISS i da je trebalo da se takmiči sa Spejseksom za ugovore sa NASA.

Boing je saopštio prošle sedmice da ima gubitak od 125 miliona dolara u programu Starlajner.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    8. avgust 2024. | 11:33

    Do februara sledeće godine? Da li će ove žene imati dovoljno gela za kosu? Kako će kosa da im stoji uspravno?

  • Miki

    8. avgust 2024. | 10:19

    A sta je sa namernicama?sigurno nisu poneli za godinu dana...sad ne mozete da obavite jedan obican let a kao leteli na pre 50 godina da ali u studiju u holivudu...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>