• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gotovo je, NASA odustala od lunarnog rovera: Kašnjenja i skok cena poslali Vajper u istoriju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vozilo za Mesec trebalo je da bude predstavljeno krajem prošle godine, ali je ponovo pomereno

  • 0
Vajper Foto: NASA

Lunarni rover Vajper (VIPER ili Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) američke svemirske agencije NASA otišao je u istoriju pre prve misije. Razvoj ovog vozila za istraživanje polarnih delova Meseca prekinut je zbog skoka cena, kao i kašnjenja projekta, saopštila je NASA.

Rover je prvobitno trebalo da bude predstavljen krajem 2023, ali je godinu dana ranije lansiranje pomereno za kraj 2024. Od tada je bilo dodatnih problema, pa je zbog novog skoka cene NASA obavestila Kongres SAD o nameri da odustane od ovog rovera.

- Posvećeni smo istraživanju i ispitivanju Meseca za korist celog čovečanstva kroz naš program CLPS (komercijalni lunarni plaćeni teret). Agencija ima niz misija s ciljem tražanja za ledom i drugim resursima na Mesecu u narednih pet godina. Na našem putu koristićemo maksimalno tehnologiju razvijanu za projekat Vajper, ali ćemo sačuvati kritične fondove kako bismo podržali naš ogromni lunarni portfolio – rekla je Nikola Foks, pomoćnik administratora Direktorata za naučne misije u sedištu NASA u Vašingtonu, navodi se u saopštenju.

NASA planira da rasklopi Vajper i iskoristi njegove instrumente i komponente za druge misije.

Sama misija Grifin, u kojoj je trebalo da se nalazi i lunarni rover, nastavlja se, a plan je lansiranje u jesen 2025.

Odisej na Mesecu Odisej na Mesecu... Foto: Handout / AFP / Profimedia

Osim toga, NASA planira jednu misiju iz programa CLPS već krajem ove godine – na Mesec će spustiti PRIME-1 koji će tragati za ledom ispod površine.

(Telegraf Nauka / NASA)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>